Извор:Фото: Shutterstock

Ако је овакве боје - НЕ КУПУЈТЕ: Ево како изабрати месо

Извор: Нпортал

29.04.2025.

19:00

АКО СЕ ПАК, одлучите да купите већ запаковано месо, добро га погледајте пре него што га ставите у корпу

Приликом избора меса требало би бити веома опрезан, јер није увек лако препознати које је свеже и квалитетно, посебно ако је млевено. Поред информација на амбалажи, ваљало би обратити пажњу и на изглед.

Квалитетно месо, посебно оно које желите да спремите на роштиљу, треба да има мало интрамускуларне масти. Приликом куповине, бирајте оно са белим пругицама које подсећају на вене. Иако многи мисле да је такво месо нездраво, управо је маст та која му даје пуно укуса, каже Елизабет Роесике из Немачког пољопривредног центра.

BloombergAdria.com

 

Ако се, пак, одлучите да купите већ запаковано месо, добро га погледајте пре него што га ставите у корпу. Уколико лежи у крвавој води, то је знак да је старо.

Идеална боја зависи од врсте меса. Телетина би требало да буде светла, али не бела. Таква би требало да буде и пилетина. Боја говедине би требало да буде средње црвена, али не превише тамна, а свињетина, која је најукуснија кад је спремамо на роштиљу, бледоружичаста. Уколико на месу приметите сивкасте нијансе, немојте га куповати, а ово правило важи и за млевено месо.

Постоји још један трик да брзо и лако проверите да ли је упаковано месо још свеже. Кад га притиснете прстом, оно мора да се врати у првобитно стање и на месу не сме да остане удубљење. Такође, површина меса мора да буде блистава, преноси Пун куфер.

(Еспресо)