Извор:Фото: Инстаграм принтскрин/lucinaspiza

РЕЦЕПТ ШОКИРАО: Торта од бурека с јагњетином изазвала буру

Извор: Нпортал

19.05.2025.

19:21

ТРЕБА ли вам рецепт за торту која ће све оставити без текста, а затим изазвати опште одушевљење, а код неких неодобравање, не тражите даље, пронашли смо га за вас, јер ништа није као торта од бурека са јагњетином.

Торта од бурека није за свакога, јер није слатка него слана, а особа за коју је правите треба да има добру дозу смисла за хумор те поред тога мора бити и уверени месојед. Онај ко се упусти у припрему рецепта треба да има жицу не само за кување и печење, него и за украшавање, јер торта од бурека, ако ћете је правити по овом рецепту, на врху има још и малено декоративно јагње на ражњу.

Девојка која стоји иза профила Луцина спиза, на којем се открио овај невероватан и вирални рецепт признала је за Слободну Далмацију је да је најтежи део припреме ове торте био израда јагњета. Како је цела торта слана, није долазило у обзир да користи фондан смесу или чоколаду па је морала смислити од чега и како да направи фигурицу.

Решење је нашла у комаду гауде који је стрпљиво изрезбарила ножићем у облик јагњета на ражњу.

Жар је направила од ситно сецканог кикирикија обојеног сивом и црвеном прехрамбеном бојом.

BloombergAdria.com

 

Састојци

За бурек (потребно направити 2 комада)

  • 800 г млевеног меса
  • 700 мл киселе воде
  • 16 листова кора за пите
  • 4–6 главица лука
  • 10 кашика уља
  • 4 кашичице соли
  • 3 кашичице бибера (по жељи смањите количину)

За крем

  • 500 г кајмака

  • 500 г крем сира

  • 200 г киселе павлаке (20% м.м.)

  • мало млека или јогурта (по потреби)

Припрема

За бурек попржите млевено месо с насецканим луком. Добро уситните месо током пржења како бисте добили уједначену смесу. Зачините сољу и бибером, а када се месо благо карамелизује, пробајте и по потреби додатно зачините.

Науљите округли калуп (обим 24 цм), најбоље онај с одвојивим дном. Положите прву кору тако да рубови вире изван калупа. Преко ње ставите другу кору и неколико кашика надева од меса.

Помешајте преостало уље с киселом водом. Залијте надев с мало припремљене течности.

Трећу кору лагано згужвајте и положите тако да цела стане у калуп. Поспите надевом, залијте течношћу и наставите да слажете док не потрошите пола надева. Задњу кору ставите равно на врх, а затим рубове прве и друге коре преклопите према унутра како бисте све “упаковали”. Избоцкајте површину бурека ножем, прелијте мешавином уља и киселе па пеците први бурек на 200 °C око 35–40 минута, док не добије лепу златну боју.

Оставите га да се потпуно охлади, а с остатком кора и надева поступите на исти начин.

За крем миксером мешајте кајмак, крем сир и киселу павлаку док не добијете глатку смесу. По потреби додајте мало млека или јогурта како бисте добили жељену мазивост.

Охлађене буреке спојите кремом у средини да створе један “торта” бурек, а остатком крема равномерно премажите целу површину. Украсите по жељи и послужите одмах.