Извор:Фото: Профимедиа
БАКИНА ШТРУДЛА СА МАКОМ: Неодољиви старински рецепт
29.05.2025.
14:00
МНОГИМА недостаје мирис бакине штрудле из детињства. Оваква штрудла је била увек мека и топла, пуна мака. Идеална да се поједе уз чашу млека.
У тексту испод вам враћамо успомене. Покушајте саму да направите старинску топлу штрудлу са маком којој нећете моћи одолети.
Потребни састојци:
За тесто:
- 500 г брашна
- 250 мл млека
- 100 мл уља
- 2 јајета
- 1/2 коцке свежег квасца
- 1/2 кашичице соли
- 5 кашичица шећера
За надев:
- 500 г млевеног мака
- 200 г шећера
- 3 дл млека
- 1 кесица ванилин шећера
За премазивање:
- 1 жуманце
- неколико капи уља
За посипање:
- по потреби шећера у праху
Припрема:
Рерну загрејте на 200 степени. Размутите квасац у 250 мл млека, па додајте квасац и кашику шећера. Пустите 15 минута да се активира. Сипајте брашно у дубљу ванглу, па му додајте надошли квасац, јаја, уље, шећер и со. Замесите глатко тесто. Онда га премесите на побрашњеној радној површини, и поделите на 2 јуфке. Прекријте их крпом и оставите тако 45 минута. Млеко са шећером загрејте до кључања, па додајте млевени мак и добро сједините.Оклагијом растањите јуфке па премажите надевом од мака. Уролајте у штрудлу, па пребаците у плех обложен пек папиром. Премажите умућеним жуманцетом. Пеците штрудле око 45 минута, у рерни загрејаној на 200 степени. Попрскајте водом, па покријте сувом крпом и оставите да се охладе. На крају их поспите шећером у праху.
BloombergAdria.com
(Трпеза)