Извор:Фото: Јутјуб принтскрин

ТРАГИЧНА СУДБИНА: Перхан се прославио се малолетан - онда је ушао у пакао хероина

Извор: Нпортал

10.09.2021.

09:46

УЛОГА Перхана у филму "Дом за вешање" из 1988. године обележила је живог глумца Давора Дујмовића. Нажалост, убрзо је почела и његова борба са овисношћу од хероина.

Дујмовић није имао ни 18 година када се прославио на територији целе Југославије. Пет година касније проглашен је за најбољег глумца у Европи.

Док је похађао нижу музичку школу, често је свраћао код свог оца, који је радио на пијаци Маркале. У оближњем ресторану, где је свраћао на сок, запазили су га Емир Кустирица и његов асистент. Они су питали Даворовог оца може ли да учествује у аудицији за филм "Отац на службеном путу". Испоставило се да је Давор савршен за улогу коју су му наменили.

BloombergAdria.com

 

После "Оца на службеном путу", Давор је одлучио да упише филмску академију, али му то није пошло за руком. Ипа, са непуних 18, добио је главну улогу у Кустуричином "Дому за вешање", захваљујући којем је доживео неслућену популарност и проглашен за једног од најбољих глумаца у Европи. Поредили су га са славним Дастином Хофманом.

Нажалост, управо у том периоду, дошао је у контакт са хероином и почела је његова дуга борба са овисношћу. Неколико пута је покушавао да се лечи, али није било успеха. https://www.youtube.com/watch?v=ONWxscPIDSs

Остаје упамћена његова изјава о дејству хероина.

- Оно што доноси хероин не бих пожелео ни најгорем непријатељу. У почетку је било "ја сам мал’, па сам радознал’", али радозналост се у овом случају плаћа зависношћу - изјавио је тада глумац.

Због рата у Сарајеву, отишао је у Београд, код рођака, а тада је успео да оствари и улогу у "Топ листи надреалиста", као и у још једном Кустуричином филму, "Андерграунд". Касније је отишао у Словенију код девојке и 31. маја 1999. године извршио самоубиство вешањем у Новом Месту. Имао је 30 година.