Извор:Фото: П. Милошевић, Танјуг/Слободан Миљевић

КАРАНТИН СЕ СМАЊУЈЕ: КШ донео одлуку о мерама

Извор: Нпортал

14.01.2022.

16:56

СЕДНИЦА Кризног штаба за борбу против корона вируса одржана је данас у 15 часова, а осим одлуке о школама, упркос томе што имамо рекордан број заражених ковидом 19, чланови су били скептични по питању доношења нових, оштријих мера.

Лекари упозоравају да је претходних дана услед ширења омикрон соја повећан притисак на ковид амбуланте, што се може видети и по све дужим редовима испред њих. Микробиолог Миланко Шеклер процењује да Србија још није достигла пик када је у питању број новозаражених и апелује да се нађе неко решење, јер су дијагностички капацитети ограничени и претрпани, као и ковид амбуланте.

- Последњих недеља дошли смо до закључка да све мере које су сада на снази, треба да се наставе и у наредном периоду - рекла је чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић након данашње седнице.

Реч је о ношењу маски у затвореном простору, поштовању физичке дистанце и апелу на вакцинацију за све који се до сада нису вакцнисали.

- Имамо 52,8 одсто пунолетних становника који су вакцинисани, али без оних 47 одсто не можемо победити вирус - истакла је Кисић Тепавчевић.

Како је рекла, последњих дана имали стабилну епидемиолошку ситуацију. Када су у питању апсолутни бројеви, бележимо нешто већи број, нарочито у Београду. Број од 8,2 одсто позитивних сада је око 10 одсто, истакла је Дарија Кисић Тепавчевић.

- Неко ће да каже да то није неко велико повећање, али бојимо се да је то почетак неког значајнијег повећања, нарочито у Београду - упозорила је она.

Показало се, додала је, да је била исправна одлука када су одлучили да не дође до ранијег наступања зимског распуста јер се задржала стабилна ситуација у школској средини.

- Овај период је период славља, окупања, морамо да будемо свесни да је вирус ту, да смо детектовали присуство омикрона за који је показано да се значајно брже шири - истакла је.

- Проглашавамо нашу епидемиолошку ситуацију као изразито тешку, ванредну и у складу с тим позивам грађање да активно учествују у спречавању преноса вируса, рекао је након седнице кризе Зоран Гојковић - покрајински секретар за здравство.

- У Србији ће се између 2. и бустер дозе вакцине биће довољно да прође 3 месеца, и грађани ће 3. дозу моћи да приме након 3 месеца - једна је од првих одлука Кризног штаба. Такође, рекао је да се период изолације са 10 смањује на 7 дана.

- У уторак ће се одржати додатне консултације везано за основне и средње школе у централној Србији, али смо најближи решењу да буде као у војвођанским школама, односно од 1. до 8. разреда непосредно, а средњошколци на комбиновану наставу - рекао је Гојковић. 

Такође, цена ПЦР тестова биће смањена, са 10.000 на 6000, цена антигенских тестова биће такође смањена.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".