Извор:Фото: Профимедиа
КЉУЧ ЈЕ У ДВЕ СТВАРИ: Како препознати право маслиново уље?
21.07.2025.
14:49
СТРУЧЊАЦИ упозоравају да чак 90 одсто маслинових уља није произведено на исправан начин, без обзира на етикету.
Стручњаци откривају да за препознавање правог маслиновог уља треба да обратите пажњу на две ствари, односно на мирис и укус.
Први корак у провери квалитета је мирис. Право маслиново уље треба да мирише воћно, свеже и зелено. Сипајте мало уља у чашицу, загрејте га на 27 степени Целзијуса, тада почиње да испарава и ослобађа своје праве ароме.
BloombergAdria.com
Други кључни показатељ је укус. Квалитетно уље мора бити пикантно и горко, толико да вас може натерати да се закашљете или чак засузе очи. То је знак да је уље добијено директно из плода маслине, без додатака и хемије.
Иако боја може да варира, зеленкаста нијанса често указује на свежину и природност. Ипак, најважнији су мирис и укус.
BloombergAdria.com
Занимљиво је да право маслиново уље може да издржи и високе температуре, па може да се користи и за пржење, што је још један показатељ његове отпорности и вредности.
БОНУС ВИДЕО:
(Информер)