Извор:Фото: Т. Валић, Схуттерстоцк, Профимедиа
ДАНАС ПОЧИЊЕ ГОСПОЈИНСКИ ПОСТ: Најстрожији - траје 2 недеље
14.08.2025.
07:45
ПРАВОСЛАВНИ верници 28. августа обележавају један од дванаест највећих хришћанских празника – Успење Пресвете Богородице, у народу познат као Велика Госпојина, а претходи му Госпојински пост.
Госпојински пост почиње данас, у четвртак 14. августа, на Дан седморице браће Макавеја и њихове мајке, који су страдали мученичком смрћу. Један од четири велика поста строжи је од Божићног и Апостолског, а због великог поштовања према Богородици, многи верници доживљавају га као и Васкршњи.
Госпојински пост је најмлађи. Уведен је у част Мајке Божије, која је време пре упокојења провела постећи, у миру, тишини и молитви. Први пут се помиње у списима Теодора Студита, 826. године, да би коначно био утврђен на Цариградском сабору 1166.
BloombergAdria.com
Како се пости Госпојински пост
Овај пост одликује се строгоћом. Током две седмице једе се храна припремљена на води, осим у дане викенда, када су дозвољени уље и вино, и на Преображење, када се може јести и риба. Ако празник Успења падне у среду или петак, једу се риба, вино и уље. У народу постоји обичај да се младо грожђе не једе до Преображења, када се благосиља у цркви.
Госпојински пост има и велико духовно значење. То је време молитве, покајања и духовног уздизања, када се верници труде да се ослободе лоших мисли и дела, и да се приближе Богу. Овај период доживљава се и као прилика да се угледамо на живот Пресвете Богородице и следимо њен светли пример.
Обичаји за почетак Госпојинског поста
Будући да је посвећен Богородици, верује се да је Госпојински пост посебно важан за жене и мајке.
Према народном веровању, сви обичаји на дан почетка поста везују се за воду и босиљак, такозвану божју биљку. Стога, домаћице, у јело обавезно ставите мало босиљка за здравље и срећу целе породице.
Госпојински пост православни верници окончавају светим причешћем 28. августа, на дан Богородичиног Успења.
(Ало)