Извор:Фото: Профимедиа

ТАЈНА БОСАНСКОГ БУРЕКА: Како је увек хрцкав и сочан?

Извор: Нпортал

14.08.2025.

10:28

БУРЕК је дефинитивно права послалстица. Прави мајстори за бурек су Босанци, а своју тајну за прављење бурека чврсто чувају.

Босански бурек је чаролија за непце. Сви се питају како да коре од овог бурека буду хрцкаве, а он мек и сочан. Реч је у малој тајни. Потребно је да корице после печења попрскате минералном водом, а онда вратите још десет минута у рерну. 

Потребни састојци: 

  • 500 г готових кора
  • 500 г млевене говедине
  • 250 г црног лука
  • 1,5 кашичица соли
  • пола кашичице бибера
  • минерална вода
  • уље

Припрема:

Рерну загрејте на 200 степени. Помешајте млевено месо са 3 кашике минералне воде, со, бибером и ситно сецканим белим луком. Промешајте добро.Ређајте коре следећим редоследом: 5 кора од укупне количине пресеците на пола па оставите са стране. Затим преклопите две коре преко средине, а онда преко њих поређајте две половине исечених кора. Месом напуните коре па умотајте у бурек и ставите у плех обложен пек папиром. Премажите бурек уљем. Пеците пола сата, у рерни загрејаној на 200 степени. Врућ бурек попрскајте са мало минералне воде и вратите у искључену ререну на још десет минута. 

BloombergAdria.com

(Трпеза)