Извор:Фото: Принтскрин/Јутјуб/Kuhinjica svaštarica

РЕЦЕПТ СА СТАРЕ ПЛАНИНЕ: Качамак, јело бројних генерација

Извор: Нпортал

14.08.2025.

14:32

КАЧАМАК који се топи у устима!

Качамак је старинско јело које су обожавале генерације. И дан данас се је неизоставан део трпезе. Прави се врло једноставно. 

Потребно је: 

  • 300 г крупног кукурузног брашна 
  • 1 л воде
  • 1 равна кашичица соли
  • 2 главице црног лука
  • 100 г белог сира
  • 2–3 кашике свињске масти 

Припрема:

Шерпу са водом и соли ставите да прокључа. Онда полако додајте кукурузно брашно уз непрестано мешање варјачом. Смањите температуру и кувајте 20 до 30 минута, све док смеса не постане густа. Загрејте маст у тигању па на томе пропржите ситно сецкан црни лук док не постане стакласт. Ставите качамак у дубоки тањир па поспите мрвљеним сиром и прелијте врућом машћу с луком. 

BloombergAdria.com

BloombergAdria.com

 

(Трпеза)