Извор:Фото: З. Кнежевић

ЕПИДЕМИЛОГ ПРОЦЕЊУЈЕ Претходних дана и до 300.000 позитивних

Извор: Нпортал

19.01.2022.

08:33

ПРОЦЕЊУЈЕ се да је број новозаражених три до четири пута већи од оног који се званично евидентира на основу лабораторијских налаза. Наиме, под том претпоставком, у Србији је претходних седам дана, када су били петоцифрени бројеви заражених, у ствари заражено чак 250.000 до 300.000 људи, међу којима је велики део званично неевидентираних.

Како наводи примаријус др Радимло Петровић, епидемиолог, за Новости, до краја марта ће омикрон сојем бити заражено чак 70 одсто популације, узевши у обзир мутације ове варијанте корона вируса која успева да савлада како природни, тако и поствакцинални имунитет.

- Од тог број детектоваћемо само мањину, а остали ће шетати и ширити вирус јер ће имати потпуно асимптоматску инфекцију - истиче др Петровић. - Заражени омикроном, у принципу, имају лакше симптоме од оних које је изазвала делта варијанта вируса и сигуран сам да већина уопште не тражи лекарску помоћ. Зато и кажем да је број инфицираних три или четири пута већи него што се региструје. У ситуацији када имамо масовно инфицирање и лакшу клиничку слику, више налик прехлади, мени је разумљиво што се људи одлучују да не стају у редове испред ковид-амбуланти.

Он истиче како ће број новозаражених бити у порасту још највероватније две недеље, а када крива дође до "максимума", након пар дана крнеуће да се спушта, отрпилике у другој половини фебруара.

- Овај талас је експлозивнији од претходна четири, нагло је почео, брже ће да се зарази велики део популације, али трајаће краће него ранији - наводи др Петровић, додајући да нико не зна да ли ће бити следећег пандемијског таласа јер је ово вирус "изненађења" и кад год помислимо да ће бити боље, буде горе.

- Требамо давати и четврту дозу вакцине јер антиковид-цепива која су нам тренутно на располагању нису толико потентна да стварају друготрајан имунитет - закључио је он.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".