Извор:Фото: Профимедиа

ПОСНЕ КРОФНЕ: Ваздушасте, иду уз било који надев!

Извор: Нпортал

22.08.2025.

10:55

КРОФНЕ су поред палачинки омиљена посластица на нашим просторима.

Када је време поста, често смо пред многим изазовима, а највећи свакодневни изазов је одолети слатком! Крофне чији рецепт делимо су у посној варијанти, могу се филовати надевом којим год желите. Идеалне су за изненадне госте и за доручак или лагану вечеру. 

Потребни састојци: 

  • 500 г белог брашна
  • 1 кесица сувог квасца
  • 150 мл млаке воде
  • 200 мл киселе воде
  • 3 кашике уља
  • 2 кашике браон шећера
  • 1 кесица ванилин шећера

Припрема:

У топлу воду убаците квасац, шећер и кашику брашна, па промешајте и оставите да се квасац активира неких 10 минута. После тог времена додајте му уље, киселу воду и ванилин шећер. Добро промешајте, па додајте преостало брашно. Замесите тесто и оставите га са стране на топлом док се не удвостручи. Када видите да је тесто надошло, на радној површини поспите брашно и развуците тесто оклагијом. Модлом или чашом обликујте крофне и вадите их из калупа. Ређајте их на плех који сте обложили папиром за печење и оставите их још 15 минута да надођу. Премажите их уљем, а можете и папир мало подмазати уљем. Рерну добро загрејте па убаците плех и пеците на 180 степени око 25 минута. Видећете већ када порумене. Филујте надевом по жељи.

BloombergAdria.com

 

(Трпеза)