Извор:Фото: Принтскрин/Јутјуб принтскрин/Letina Kuhinja, Схуттерстоцк
СПРЕМАТЕ АЈВАР? Ево како да брзо ољуштите печене паприке
24.08.2025.
12:23
БРЗО и лако љуштење паприка за ајвар могуће је уз једноставан трик који користе искусне домаћице.
Полако долази време припреме зимнице, када ће мириси печених паприка испунити кухиње и дворишта широм Србије. Љуштење паприка зна да буде мукотрпан посао, али постоји једноставан трик који значајно убрзава процес. Када печете паприке за ајвар, ставите их још топле у кесу и добро затворите. Оставите их да одстоје 10–15 минута – влага у кеси ће омекшати кожицу, која ће се готово сама одвојити од меса паприке.
BloombergAdria.com
Основне информације:
- Кухиња: Српска
- Тип јела:Зимница
- Порције/Количина: 4–5 тегли (зависно од величине)
- Време припреме: 30 мин + печење
- Време кувања: 30–40 мин
- Укупно време: 1 х 10 мин
- Тежина: Средње
Састојци:
- 5 кг црвене паприке
- 200 мл уља
- 3–4 чена белог лука
- Со по укусу
- 1 кашика шећера (по жељи)
Савет:
Ако желите да убрзате још више, после стајања у кеси, лагано протрљајте паприке рукама – љуске ће се скидати као руком однешено. Ово штеди време и нервозу, а ајвар остаје мекан и сочан.
Припрема
Припрема паприка:
Оперите и осушите паприке. Пеците их у рерни на 200°Ц, на роштиљу или тигању док не добију лепо печену, црвенкасту корицу.
Љуштење паприка:
Вруће паприке ставите у кесу и затворите. Оставите их 10–15 минута да одстоје. Влага у кеси омекша кожицу и љуске ће се лако скидати. Лагано протрљајте рукама да се кожица потпуно одвоји.
Чишћење и сецкање:
Ољуштене паприке очистите од семенки и петељки. Месо исецкајте на мање комаде.
BloombergAdria.com
Додавање белог лука и уља:
Ситно исецкајте бели лук и додајте га паприкама. Загрејте уље у шерпи и полако додајте паприке.
Кување ајвара:
Кувајте на лаганој ватри 20–30 минута уз повремено мешање. Посолите и додајте шећер по укусу.
Складиштење:
Врућ ајвар сипајте у стерилне тегле, затворите и окрените наопако док се не охлади.
(Ствар укуса)