Извор:Фото: Принтскрин/Јутјуб принтскрин/Letina Kuhinja, Схуттерстоцк

СПРЕМАТЕ АЈВАР? Ево како да брзо ољуштите печене паприке

Извор: Нпортал

24.08.2025.

12:23

БРЗО и лако љуштење паприка за ајвар могуће је уз једноставан трик који користе искусне домаћице.

Полако долази време припреме зимнице, када ће мириси печених паприка испунити кухиње и дворишта широм Србије. Љуштење паприка зна да буде мукотрпан посао, али постоји једноставан трик који значајно убрзава процес. Када печете паприке за ајвар, ставите их још топле у кесу и добро затворите. Оставите их да одстоје 10–15 минута – влага у кеси ће омекшати кожицу, која ће се готово сама одвојити од меса паприке.

BloombergAdria.com

Основне информације:
  • Кухиња: Српска
  • Тип јела:Зимница
  • Порције/Количина: 4–5 тегли (зависно од величине)
  • Време припреме: 30 мин + печење
  • Време кувања: 30–40 мин
  • Укупно време: 1 х 10 мин
  • Тежина: Средње
Састојци:
  • 5 кг црвене паприке
  • 200 мл уља
  • 3–4 чена белог лука
  • Со по укусу
  • 1 кашика шећера (по жељи)
Савет:

Ако желите да убрзате још више, после стајања у кеси, лагано протрљајте паприке рукама – љуске ће се скидати као руком однешено. Ово штеди време и нервозу, а ајвар остаје мекан и сочан.

Припрема

Припрема паприка:

Оперите и осушите паприке. Пеците их у рерни на 200°Ц, на роштиљу или тигању док не добију лепо печену, црвенкасту корицу.

Љуштење паприка:

Вруће паприке ставите у кесу и затворите. Оставите их 10–15 минута да одстоје. Влага у кеси омекша кожицу и љуске ће се лако скидати. Лагано протрљајте рукама да се кожица потпуно одвоји.

Чишћење и сецкање:

Ољуштене паприке очистите од семенки и петељки. Месо исецкајте на мање комаде.

BloombergAdria.com

Додавање белог лука и уља:

Ситно исецкајте бели лук и додајте га паприкама. Загрејте уље у шерпи и полако додајте паприке.

Кување ајвара:

Кувајте на лаганој ватри 20–30 минута уз повремено мешање. Посолите и додајте шећер по укусу.

Складиштење:

Врућ ајвар сипајте у стерилне тегле, затворите и окрените наопако док се не охлади.

(Ствар укуса)