Извор:Фото: Профимедиа

КАКВИ СТЕ У ДУШИ?Омиљена храна открива ваше скривене особине

Извор: Нпортал

08.09.2025.

10:17

НЕДАВНО истраживање открило је девет ствари које наши укуси могу открити о нашој личности.

Ево како вас храна одређује.

Горка храна

Ако волите горко, можда сте огорчена особа.

Другим речима, можда имате већи ниво антисоцијалних или психопатских особина. Студија је спровела истраживање са 953 Американца и открила је да су, након контроле преференција за слатке, киселе и слане укусе, преференције за горку храну предвиделе антисоцијалне особине, посебно психопатију, агресију, а посебно свакодневни садизам, или доживљавање задовољства у туђем болу у свакодневном животу.

Исто тако, људи  могу уживати у горкој храни због непријатности коју храна изазива другима. Поред тога, у прошлим студијама је утврђено да једење горке хране изазива непријатељство.

BloombergAdria.com

 

Слатка храна

У директној супротности са склоностима ка горком, склоности ка слаткоћи повезане су са већом просоцијалношћу. Људи доживљавају оне који воле слатко као љубазније.

Као и код горке хране, постоји двосмерна веза између слатке хране и личности, тако да конзумирање слатке хране може учинити да будемо пријатнији и спремнији да помогнемо. Истраживачи истичу да је слаткоћа универзално утешна и награђујућа, и да често своје вољене називамо слатким надимцима.

Здрава храна

Вероватно сте отворенији, екстровертнији или савеснији, или можете бити срећнији. Студија спроведена на преко 1.000 младих одраслих особа открила је да је конзумирање воћа и поврћа повезано са већом отвореношћу  савесношћу; али не и неуротицизмом.

Истраживачи сугеришу да би већа интелигенција, радозналост и друштвеност могли довести до здравије исхране, можда зато што су људи са овим особинама спремнији да експериментишу са различитим воћем и поврћем. Поред тога, посебна студија је открила да људи који су били у позитивнијем расположењу преферирају здравију храну.

BloombergAdria.com

 

Зачињена храна

Постоји нешто узбудљиво у померању граница. У многим културама, мушкарци су склонији да буду доведени у  екстреме када је у питању љутина.

Сходно томе, лабораторијска студија спроведена на 114 мушкараца открила је да они са већим тестостероном у пљувачки користе више табаско соса на пире кромпиру. Дакле, мужевнији су, а жене које воле љуто имају дозу храбрости и одважности. 

Опасна храна

Потенцијално опасна храна, попут алкохола или шкољки, показује да особа воли да ризикује и спремна је на авантуру.

Студија спроведена на 303 учесника открила је путем упитника да људи који преферирају потенцијално опасну храну и пића (храну која би нас могла разболети), укључујући алкохол и шкољке, имају изражену склоност ка авантурама.

Блага храна

Људи  који преферирају благу или „безбедну“ храну (тј. храну која нас не би разболела), попут хлеба и кукуруза, немају потребу за авантурама и цене мир и удобност.

BloombergAdria.com

 

Слана храна

Ова храна одређује људе који трагају за новим стварима, али истраживање то није до краја потврдило. 

Студија је показала да избирљивост у исхрани одражава анксиозне личности. Студија спроведена на 318 студената открила је да анксиозније особе имају већи број одбојности према храни, можда због неуротицизма и недостатка „емоционалне контроле“, преноси Ало.

БОНУС ВИДЕО: