Извор:Foto: Printskrin/Jutjub/ Mijesi peci sijeci Moja kuhinjica
ПОСНИ КОЛАЧИ СА ПИВОМ: Топе се у устима
10.09.2025.
15:03
СРЕДА и петак су одувек били посни дани у православљу, а поред годишњих постова имамо и оне краће, али и појединачне празнике на које се пости. Сутра је усековање главе Светог Јована Крститеља, па се на овај дан пости.
Ови колачи од пива и лимуна се веома брзо спремају, а преукусни су.
Потребни састојци:
- 500 г брашна
- 200 мл пива
- 50 мл киселе воде
- 50 мл уља
- корица лимуна
- 1 ванилин шећер
- 1 до 2 кашике шећера
- мало соли
За надев :
- 100 г млевених ораха
- мало шећера
Припрема:
Рерну загрејте на 200 степени. У једној посуди просејте брашно са прашком за пециво, па сипајте уље, пиво и киселу воду. Умесите тесто па додајте рендану лимунову кору, шећер и ванилин шећер. Затим тесто развијте у облик правоугаоника, па га исеците на траке. Додајте мало киселе воде и шећера у млевене орахе, па добро измешајте. Фил вадите кашичицом и стављајте на дно сваке траке. Потом пресавијте тесто, па притисните само ћошкове, никако средину. Салчиће исеците ножем па их поређајте у плех. Пеците салчиће око 30 до 40 минута, у рерни загрејаној на 200 степени.
BloombergAdria.com BloombergAdria.com
(Трпеза)