Извор:Фото: Shutterstock
ЛЕСКОВАЧКИ АЈВАР: Прави традиционални рецепт
11.09.2025.
10:03
ЛЕСКОВАЧКИ ајвар прави је рај за непце, односно краљ јесењих специјалитета.
Многи обожавају овај рецепт јер је сасвим традиционалан и природан, а може се конзумирати и самостало, као намаз на хлебу.
Потребно је:
- 10 кг меснате црвене паприке
- 500 мл уља
- 3 кашике соли
- 3 кашике сирћета
- 3 љуте папричице
Припрема:
Испеците паприке на плотни или у рерни. Онда их ставите у велку шерпу и покријте. Пажљиво их ољуштите када се прохладе, па им одстраните семенке и петељке. Оставите пулпу паприке да се добро оцеди преко ноћи. Самељите их у сецку. Загрејте део уља у великом лонцу па додајте млевену паприку. Мешајте 2 до 3 сата на средњој ватри, док се смеса не згусне и почне да "пуцкета". Током пржења се постепено додајте уље. Затим посолите, и додајте сирће, као и млевену љуту папричицу. Сипајте врућ ајвар у стерилисане тегле, па сваку поравнајте кашиком и прелијте слојем уља.
BloombergAdria.com
(Трпеза)