Извор:Фото: Профимедиа, Shutterstock

КО НЕ СМЕ ДА ЈЕДЕ БЕЛИ ЛУК? Лекар упозорава-може бити штетан

Извор: Нпортал

16.09.2025.

14:03

ИАКО је веома здрава намирница, бели лук некада може донети више штете него користи.

Бели лук је изузетно здрав, помаже код регулације шећера у крви, штити од гљивичних инфекција и патогених бактерија, вируса и паразита отпорних на лекове. Његов главни састојак је алицин који јача имунитет, али и кардиоваскуларни систем.

Бели лук је здрав када се једе сиров, а руски кардиолог Светлана Павличен саветује да барем 10 минута оставимо исецкан бели лук да одстоји, како би алицин деловао у пуној јачини. 

BloombergAdria.com

 

- Бели лук дугује свој мирис полифенолу алицину који садржи сумпор. Има важну улогу у превенцији кардиоваскуларних болести. Када уђе у крв, алицин је укључен у синтезу водоник сулфида, који опушта зидове крвних судова, и помаже у нормализацији крвног притиска.

Цео бели лук не садржи алицин, он се формира када чен дође у контакт са ваздухом. Исецкани бели лук треба изгњечити и оставити 10-15 минута пре употребе у кувању - рекла је докторка и упозорила на компликације које може изазвати конзумација белог лука.

BloombergAdria.com

 

- Бели лук је прилично агресиван производ, па га не треба јести на празан стомак. Може оштетити слузокожу желуца и једњака. Бели лук је контраиндикован код пацијената са инфламаторним обољењима гастроинтестиналног тракта у акутној фази - тврди докторка и подсећа да га не треба комбиновати са лековима који се користе за лечење проблема са циркулацијом, разређују крв и тиме спречавају старање угрушака.

Такође, у току трудноће или дојења, узимање белог лука као лек није препоручљиво.

(Најжена)