Извор:Фото: Профимедиа

ЦЕО ЖИВОТ РАДИТЕ ПОГРЕШНО: Како се правилно кува крмоп

Извор: Нпортал

16.09.2025.

22:36

Кромпир као из ресторана? Додај само једну ствар у воду и промени игру кувања заувек.

Ако сте икада кували кромпир и добили нешто између гњецавог и недовољно меканог – нисте сами. Већина нас прави исту грешку, а решење је једноставно и генијално: додајте прстохват соде бикарбоне у воду док се кромпир кува.

BloombergAdria.com

Зашто баш сода бикарбона?

Сода мења пХ вредност воде, чинећи је алкалнијом. То помаже да се спољашња површина кромпира брже разгради, стварајући савршену текстуру – споља благо распаднуту, а изнутра кремасту. Идеално за пире, печени кромпир или чак домаће крокете.

Како се користи?

У кључалу воду додајте кашичицу соде бикарбоне и со, па убаците ољуштен кромпир. Кувајте док не омекша, али пазите – време кувања може бити краће него иначе. Овај трик посебно добро функционише са старим кромпиром који је иначе тврдоглав за кување.

Додатни савети за савршен кромпир

– Не прекувавајте – сода убрзава процес.

– За пире, додајте маслац и млеко тек кад кромпир буде врео.

– Ако печете, после кувања га кратко оцедите и протресите у шерпи – добићете хрскаву корицу.

Једна кашичица мења све. Ако сте мислили да је кромпир досадан – време је да га упознате изнова.