Извор:Фото: Профимедиа, Фото: Деспозитофотос
МАЂАРСКА ЛЕЊА ПИТА: Ево у чему је разлика
22.09.2025.
17:27
ЛЕЊА пита је старински колач који је као и данас одличан за све прилике. Нема лепшег и укуснијег колача од тог.
Мађари су такође љубитељи ове пите и имају свој традиционални начин за спремање.
Потребно је:
За тесто:
- 400 г брашна
- 200 г маргарина
- 1 кесица прашка за пециво
- 100 г шећера
- 1 кесица ванилиног шећера
- 1 јаје
- 3-4 кашике киселе павлаке
За фил:
- 800 г ренданих јабука
- 100 г шећера
- 1 кашичица цимета
- 3 кашике гриза
За посипање:
шећер у праху
Припрема:
Рерну загрејте на 180 степени. У једној посуди помешајте брашно, прашак за пециво, шећер и ванилин шећер. Онда додајте хладан маслац исецкан на листиће и утрљајте га у брашно прстима док не добијете мрвичасту смесу. Умешајте јаје и павлаку и замесите глатко тесто. Затим га поделите на два дела и оставите у фрижидеру пола сата. Огулите и нарендајте јабуке. Онда их помешајте са шећером, циметом и гризом. Пустите да стоји 10-ак минута да гриз упије вишак течности. Једну половину теста развуците па ставите у плех обложен пек папиром.Преко теста равномерно распоредите фил од јабука. Онда ставите другу половину развијеног теста и избоцкајте виљушком. Пеците лењу питу око 35 до 40 минута, у рерни загрејаној на 180 степени, све док не порумени. На крају, охладите па поспите шећером у праху.
BloombergAdria.com
(Трпеза)