Извор:Фото: Shutterstock

Како направити ајвар без да љуштиш паприку?

Извор: Нпортал

22.09.2025.

18:50

Припрема зимнице увелико је почела, а домаћице се довијају на разне начине како би својој породици припремиле укусне пикантерије у којима ће уживати током хладних зимских дана.

Осим што се брзо спрема уз овај рецепт нема много отпадака, љуштења паприке, а то многима и те како значи.

Пратите упутства искусних домаћица и уживајте у укусу који осваја већ на први залогај.

BloombergAdria.com

Потребно је:

  • 3 кг црвене паприке
  • 1 већи плави патлиџан
  • 10 чена белог лука
  • морска со
  • 2 дл маслиновог уља
  • Бибер

Припрема:

Паприке добро оперите и ставите у већу шерпу, па их пелијте врелом водом. Исто учините и са патлиџаном. Након неколико минута самељите их на машину за млевење меса. Ставите добијену смесу у већу шерпу, додајте ситно исецкан бели лук и зачине, као и уље.

Шерпу ставите у рерну на 200 степени и пустите да се пржи око 4 сата. Повремено извадите да промешате и пробате да ли вам је довољно слано.

Након тог времена ајвар би требало да буде готов, али то може да зависи и од саме паприке. Нека је воденија, нека сувља па је најбоље да повремено извадите ајвар из рерне и проверите да ли је испарила сва вода.

Кад је готов сипајте га у тегле које сте преходно угрејали и запецијте још мало у рерни. На сваку теглу ставите целофан и гумицу, а потом затворите и оставите да се охлади. Спакујте у остави и чекајте зиму.