Извор:Фото: Shutterstock
Како направити ајвар без да љуштиш паприку?
22.09.2025.
18:50
Припрема зимнице увелико је почела, а домаћице се довијају на разне начине како би својој породици припремиле укусне пикантерије у којима ће уживати током хладних зимских дана.
Осим што се брзо спрема уз овај рецепт нема много отпадака, љуштења паприке, а то многима и те како значи.
Пратите упутства искусних домаћица и уживајте у укусу који осваја већ на први залогај.
BloombergAdria.com
Потребно је:
- 3 кг црвене паприке
- 1 већи плави патлиџан
- 10 чена белог лука
- морска со
- 2 дл маслиновог уља
- Бибер
Припрема:
Паприке добро оперите и ставите у већу шерпу, па их пелијте врелом водом. Исто учините и са патлиџаном. Након неколико минута самељите их на машину за млевење меса. Ставите добијену смесу у већу шерпу, додајте ситно исецкан бели лук и зачине, као и уље.
Шерпу ставите у рерну на 200 степени и пустите да се пржи око 4 сата. Повремено извадите да промешате и пробате да ли вам је довољно слано.
Након тог времена ајвар би требало да буде готов, али то може да зависи и од саме паприке. Нека је воденија, нека сувља па је најбоље да повремено извадите ајвар из рерне и проверите да ли је испарила сва вода.
Кад је готов сипајте га у тегле које сте преходно угрејали и запецијте још мало у рерни. На сваку теглу ставите целофан и гумицу, а потом затворите и оставите да се охлади. Спакујте у остави и чекајте зиму.