Извор:Фото: Профимедиа

ПОСНА ЕГИПАТ ТОРТА: Савршена за Крстовдан

Извор: Нпортал

26.09.2025.

14:32

ЕГИПАТСКА торта је идеална за време поста. Како се ближи Крстовдан, слава која је посна и строги пост је на тај, топла препорука домаћицама је да спреме ову торту.

Ова торта се врло лако и брзо спрема, а укус је феноменалан. 

Потребно је: 

За коре:

  • 200 г лешника
  • 200 г меког брашна
  • 200 г млевеног кекса
  • 240 г шећера
  • 20 г прашка за пециво
  • 50 мл уља
  • 6 кашика пекмеза ( 200 г )
  • 400 мл воде

Први фил:

  • 1 л биљног млека
  • 160 г (4 кесице) пудинга од ваниле
  • 5 кашика шећера
  • 100 г беле посне чоколаде
  • 250 г маргарина
  • 100 – 200 г шећера у праху

Други фил:

  • 200 г посног шлага
  • 250 мл минералне воде
  • 100 – 150г печеног млевеног лешника

Припрема:

Рерну загрејте на 180 степени. Од укупне количине млека одвојите 200 мл, а остатак ставите у шерпу да проври.Помешајте прашак за пудинг, шећер и одвојено млеко, па додајте у проврело млеко, и мешајте, све док се не згусне. Скините са ватре па покријте пријањајућом фолијом и пустите да се охлади. У једној посуди помешајте лешник, брашно, кекс и прашак за пециво па додајте уље, воду и пекмез. Добро сједините па поделите смесу на 4 дела. Пеците коре око 15 минута, у рерни загрејаној на 180 степени. Засебно сједините омекшали маргарин са прах шећером. Затим умутите охлађени пудинг па га лагано додајте у маргарин. Добро умутите да добијете уједначен крем. Посни шлаг умутите са минералном водом, па додајте млевени печени лешник и добро измешајте. Слажите торту следећим редоследом: кора, први фил, други фил, и тако до краја. На крају торту украсите по жељи.

BloombergAdria.com

(Трпеза)