Извор:Фото: Профимедиа
ПОСНА ЕГИПАТ ТОРТА: Савршена за Крстовдан
26.09.2025.
14:32
ЕГИПАТСКА торта је идеална за време поста. Како се ближи Крстовдан, слава која је посна и строги пост је на тај, топла препорука домаћицама је да спреме ову торту.
Ова торта се врло лако и брзо спрема, а укус је феноменалан.
Потребно је:
За коре:
- 200 г лешника
- 200 г меког брашна
- 200 г млевеног кекса
- 240 г шећера
- 20 г прашка за пециво
- 50 мл уља
- 6 кашика пекмеза ( 200 г )
- 400 мл воде
Први фил:
- 1 л биљног млека
- 160 г (4 кесице) пудинга од ваниле
- 5 кашика шећера
- 100 г беле посне чоколаде
- 250 г маргарина
- 100 – 200 г шећера у праху
Други фил:
- 200 г посног шлага
- 250 мл минералне воде
- 100 – 150г печеног млевеног лешника
Припрема:
Рерну загрејте на 180 степени. Од укупне количине млека одвојите 200 мл, а остатак ставите у шерпу да проври.Помешајте прашак за пудинг, шећер и одвојено млеко, па додајте у проврело млеко, и мешајте, све док се не згусне. Скините са ватре па покријте пријањајућом фолијом и пустите да се охлади. У једној посуди помешајте лешник, брашно, кекс и прашак за пециво па додајте уље, воду и пекмез. Добро сједините па поделите смесу на 4 дела. Пеците коре око 15 минута, у рерни загрејаној на 180 степени. Засебно сједините омекшали маргарин са прах шећером. Затим умутите охлађени пудинг па га лагано додајте у маргарин. Добро умутите да добијете уједначен крем. Посни шлаг умутите са минералном водом, па додајте млевени печени лешник и добро измешајте. Слажите торту следећим редоследом: кора, први фил, други фил, и тако до краја. На крају торту украсите по жељи.
BloombergAdria.com
(Трпеза)