Извор:Фото: Профимедиа
ПОСНА ШТРУДЛА ЗА КРСТОВДАН: Коре пуне сочних јабука
27.09.2025.
17:54
ДАНАС је велики хришћански празник, Крстовдан. На овај празник се строго пости.
Многи верници славе Крстовдан. На данашњој славској трпези многе жене ће спремити посне колаче, међу њима ће се наћи слатке и слане пите, а у наставку текста можете прочитати рецепт за домаћу штрудлу од јабука.
Потребни састојци:
- 1 паковање квасца
- 2 кашичице шећера
- 300 мл топле воде
- 500 г брашна
- прстохват соли
- 50 мл уља
- 1 кашичица сирћета
- 6-8 јабука
- 50 г шећера
- цимет по укусу
- 2 кашичице млевених ораха
- прстохват лимунове корице
Начин припреме:
Рерну загрејте на 180 степени. Размутите квасац са шећером у топлој води па оставите 10 ак минута да се активира. Брашно помешајте са соли, уљем и сирћетом па додајте надошли квасац. Замесите глатко тесто па га оставите сат времена да нарасте. Затим ољуштите јабуке па их нарендајте. Додајте им шећер, орахе, лимунову корицу и цимет па кувајте све док не омекшају. Поделите тесто на 2 дела па развијте две танке корице. Нафилујте сваку, па уролајте у штрудле. Пребаците на плех обложен пек папиром. Пеците око пола сата, у рерни загрејаној на 180 степени.
BloombergAdria.com
(Трпеза)