Извор:Фото: Принтскрин/Јутјуб/Domaći Recepti/Shutterstock

ОМИЉЕНИ КОЛАЧ БИВШЕ ЈУГЕ: Краљица славља

Извор: Нпортал

29.09.2025.

11:05

КОЛАЧИ које су правиле наше баке и мајке обожавала је цела Југославија.

Чупава ката припада групи ситних колача који су били редовни на послужењима широм бивше Југославије. 

Потребно је: 

  • 3 јаја (3 жуманцета + 3 беланцета)
  • 3 кашике млека
  • 3 кашике шећера
  • 200 г шећера у праху
  • 300 г брашна
  • прашак за пециво
  • 150 г маргарина
  • 150 г ораха
  • 4 кашике џема или мармеладе

Припрема

Рерну загрејте на 200 степени. У једној посуди пенасто умутите жуманца са шећером, па додајте брашно, прашак за пециво, маргарин и млеко и добро умутите. Направите 3 лопте па једну ставите у замрзивач. Затим је развуците и премажите џемом. Умутите 3 беланца са орасима и шећером у праху.Развуците и другу лопту па је премажите филом. Трећу лопту нерендајте по колачу. Пеците колач око пола сата, у рерни загрејаној на 200 степени.

BloombergAdria.com

BloombergAdria.com

 

(Трпеза)