Извор:Фото: Профимедиа
Шта се догађа ако стално једете чипс?
29.09.2025.
22:40
КОЛИКО често једете чипс?
Чипс је омиљена грицкалица, али ново истраживање упозорава да редовна конзумација прженог кромпира повећава ризик од озбиљних здравствених проблема и не би требала постати свакодневни обичај.
BloombergAdria.com
Истраживање и ризик од дијабетеса
Студија објављена у Тхе Бритисх Медицал Јоурналу показала је да особе које једу пржени кромпир три пута недељно имају 20% већи ризик од развоја дијабетеса типа 2, а при учесталости од пет пута недељно ризик расте на 27%.
Гојење и ефект „роллерцоастера” шећера
Чипс је висококалоричан, богат мастима и сиромашан влакнима, па не даје осећај ситости и лако води до преједања и накупљања килограма; након конзумације долази до наглог пораста, а затим пада разине шећера у крви што изазива умор и поновну жељу за храном.
Утицај соли и срчане болести
Једна порција чипса може садржавати и више од 200 мг натријума; прекомеран унос соли оптерећује срце и крвне судове, повећава крвни притисак и дугорочно подиже ризик од кардиоваскуларних болести и можданог удара.
Проблеми с пробавом и микробиотом
Због мањка влакана, честа конзумација чипса може отежати рад црева, довести до затвора и нарушити равнотежу цревне микробиоте што слаби имунитет и негативно утиче на целокупно здравље.
Акриламид и могући ризик од рака
Пржењем кромпира на високим температурама настаје акриламид, хемијско једињење које је повезано с повећаним ризиком од развоја карцинома; повремено уживање није кључни проблем, али свакодневна конзумација представља озбиљан здравствени ризик.