Извор:Фото: Профимедиа
КАРДИОЛОГ УПОЗОРАВА Чувајте срце, избегавајте ДВЕ врсте меса
02.10.2025.
19:46
ЗДРАВА исхрана кључ је за дуг и квалитетан живот, а избор меса које конзумирате може значајно да утиче на здравље срца.
Кардиолог др Баскар Семита упозорава да постоје две врсте меса које би требало потпуно да избаците из јеловника како бисте смањили ризик од срчаних болести и продужили животни век.
Прерађено месо је највећи непријатељ вашег срца
Прерађено месо, као што су сланина, кобасице, виршле и разни месни деликатеси, садржи високе нивое натријума, засићених масти и конзерванса. Ови састојци значајно повећавају ризик од кардиоваскуларних болести, укључујући срчани удар и мождани удар. Стручњаци упозоравају да редовна конзумација прерађеног меса директно угрожава здравље срца и треба га потпуно избегавати ако желите дуг и здрав живот.
BloombergAdria.com
У црвеном месу уживајте са мером
Иако је црвено месо богато протеинима и укусно, његово прекомерно конзумирање може да штети срцу. Велике количине засићених масти које се налазе у црвеном месу могу да подигну ниво холестерола и крвни притисак, што су главни фактори ризика за срчане болести. Кардиолог Семита наглашава да повремена, умерена конзумација није проблем, али претеривање може имати озбиљне последице по здравље.
Како сачувати срце и продужити живот?
- Избегавајте прерађено месо у свакодневној исхрани
- Ограничите унос црвеног меса на минимум
- Бирајте немасне и природне изворе протеина
- Водите рачуна о уносу соли и засићених масти
- Уведите више поврћа, воћа и целовитих житарица у исхрану
Здрава и уравнотежена исхрана, заједно са редовним физичким активностима, кључ је за дуг живот и здравље срца.