Извор:Фото: Профимедиа

ГУРМАНСКИ ПАСУЉ СА РЕБРИМА: Буди сва чула!

Извор: Нпортал

15.10.2025.

13:55

ПАСУЉ са ребрима окрепиће душу, а не само тело!

Када кувате пасуљ врло је важно, оставити га да набубри током ноћи, па тек дан треба почети припрему кувања. Пасуљ куван са ребрима је прави гурмански специјалитет. 

Потребно је

  • 450 г шареног пасуља
  • димљена свињска ребра ребра
  • 2 литра воде
  • 3 главице црног лука
  • 2 чена белог лука 
  • 1/2 црвене свезе паприке 
  • 1 шаргарепа исечена на колутове
  • Мало целера
  • Свежа коприва
  • свежа нана
  • свежа мајчина душица
  • бибер
  • со
  • алева паприка
  • брашно

Припрема:

Пасуљ би требало да одстоји током ноћи. Наредног дана процедити и испрати пасуљ. Зрна це бити набубрела и цела. Сипати хладну воду и ставити да се кува на средњој ватри 15 минута. У другој посуди продинстати лук, ситно исецкан целер и шаргарепу, па налити пасуљ, који сте  претходно процедили. Додајте нову воду и свињска ребра и кувајте на тихој ватри два до треи сата. у међувремену додајте паприку,со и зачине, а пред крај ситно исечену мајчину душицу, коприву и нану. Са наном не претерујте, јер може покварити укус, довољна су два до три листа. 

У мању серпу сипати уље и додати  брашно. Пржити на средњој ватри док брашно не добије златно жуту боју, затим додати алеву паприку и још мало бибера, а на самом крају и два ситно исецкана чена белог лука. Спојити и кувати још десет минута на благој ватри.

BloombergAdria.com

 

(Трпеза)