Извор:Фото: Профимедиа

ТИРАМИСУ СА ПИСТАЋИМА: Рецепт који осваја срца

Извор: Нпортал

18.10.2025.

16:20

ТИРАМИСУ је сладак и једноставан колач за прављење, а пистаћи му дају посебан укус.

Пожељно је да тирамису оставите у фрижидеру да се охлади пре послуживања.

Неке варијације на уобичајан списак састојака с времена на време постану виралне на друштвеним мрежама и звуче толико неодољиво да би многи зарад тестирања, били спремна да се упусте у расправу са неким Италијаном.

Искрено се надамо, да ипак до тога неће доћи овог пута, јер су и нови састојци којима је обогаћен традиционални тирамису чести у италијанској кухињи.

Представљамо тирамису са пистаћима!

Састојци:

  • 2 жуманца 
  • 2 кашике шећера 
  • 250 г маскарпоне сира 
  • 300 мл слатке павлаке (са преко 30% млечне масти) 
  • пишкоте 
  • шоља вруће кафе 
  • 3 кашике крем намаза од пистаћа (2 за фил, 1 за кафу) 
  • шака млевених пистаћа за посипање

Припрема:

У мањој чинији умутите жуманца са шећером, па додајте масцарпоне и сједините у глатку крему. У посебној шољи скувајте јаку црну кафу и док је још топла, умешајте кашику крем намаза од пистаћа. У другој посуди умутите слатку павлаку у чврст шлаг, а затим додајте две кашике крем намаза од пистаћа и кратко промешајте. Ову смесу лагано сједините са масцарпоне кремом.

Припремљене пишкоте кратко умачите у кафу са пистаћ кремом и ређајте на дно посуде или чаша. Прекријте их слојем фила, па наставите наизменично да слажете пишкоте и крем. Завршите филом и поспите млевеним пистаћима.

BloombergAdria.com

(Трпеза)