Извор:Фото: Профимедиа
ВАЗДУШАСТА И МЕКА: Погачу ћете појести очас посла
24.10.2025.
12:11
ПОТРЕБНО је пратити ове кораке како би ваша погача била мека као душа.
Погача је идеална за сваки дан, за оне који обожавају теста. Препоручује се да се једе топла.
Потребни састојци
- 300 мл млека
- 50 мл уља
- 3 јаја
- 500-600 г брашна
- 1 кашика шећера
- крупна со
- мало соли
- 20 г квасца
- 150 г сира
- 1 кашика ајвара
- 100 г маслаца
- семенке за посипање
- 1 жуманце
Припрема:
Рерну загрејте на 180 степени. Квасац растворите у млаком млеку па додајте јаја и жицом промешајте. Онда додајте уље, со и брашно па замесите средње глатко тесто. Покријте га и оставите пола сата на топлом да нарасте. Надошло тесто разваљајте на 7 лоптица па сваку развуците у правоугаоник. Затим издробите сир и додајте ајвар, па све изједначите. Премажите омекшалим маслацем, сем последње. Њу премажите сиром. Тесто исеците на траке око 2 цм, па траку увијте држећи за један крај. Затим савијте у круг и ставити у средину плеха обложеног пек папиром. Истим поступком ређајте увијене трачице у круг у тепсију. Оставите погачу да нарасте па је премажите жуманцетом и поспите семенкама и крупном сољу. Пеците погачу око 45 минута, у рерни загрејаној на 180 степени. Прекријте фолијом на половини печења.
BloombergAdria.com
(Трпеза)