Извор:Фото: Профимедиа
КУС КУС ОСВОЈИО СРБИЈУ: Често се налази на менију!
26.10.2025.
16:29
КУС кус је јело које се традиционално спрема у северној Африци, а врло брзо је постало омиљено и у нашим крајевима.
Иако делује да је реч о пиринчу, кус кус се прави заправо од пшеничне крупице. Веома лако и брзо се прави, савршенје уз месо или рибу, а може да се користи као и основа за лагану летњу салату.
Састојци за основни кус кус:
- 1 шоља кус куса
- 1 шоља воде (или бујона)
- прстохват соли
- 1 кашика маслиновог уља или путера
Припрема кус куса:
Загрејте течност – У мањој шерпи прокувајте воду или повртни бујон. Додајте со и маслиново уље (или путер за богатији укус).
Додајте кус кус – Када течност проври, скините шерпу с ватре, убаците кус кус, лагано промешајте и поклопите.
Оставите да упије – Кус кус ће упити сву течност за 5–10 минута.
Рахлите виљушком – Након што омекша, раздвојите зрнца виљушком да не остану слепљена.
И то је то! Ваш кус кус је спреман. Можете га послужити као топли прилог уз пилетину, телетину или рибу, или као хладну салату са поврћем, маслинама, фета сиром и лимуновим соком.
Савети за савршен кус кус:
Уместо воде користите повртни или пилећи бујон за богатији укус.
Додајте мало куркуме, кари праха или бибера ако желите оријенталну ноту.
Ако правите салату, обавезно прелијте маслиновим уљем и лимуновим соком док је још топао.
Нутритивна вредност и користи:
Кус кус је богат комплексним угљеним хидратима, а садржи и протеине, влакна и витамине Б групе. Лаган је за варење и одличан избор за оне који желе здрав, али заситан оброк.
BloombergAdria.com
(Трпеза) https://youtu.be/No4yqbJc-cU?si=uScpBsvCJs5Ii3il