Извор:Фото: Shutterstock
СЕЗОНА СЛАВА: Избегавајте ово да бисте одржали здравље
27.10.2025.
22:40
УКУСНА, али нездрава храна са славске трпезе коју треба избегавати…
Сезона слава доноси обиље хране, укусних јела и слаткиша, али често и опасности по здравље. Претеривање у уносу масне, слане и прерађене хране са славске трпезе може да наруши пробаву, повећа ниво шећера у крви и оптерети срце. Правилним избором намирница, можете уживати у славама, а ипак сачувати виталност и енергију.
BloombergAdria.com
Масна и пржена јела
Тешка, пржена јела попут похованих месних производа или дубоко пржених грицкалица оптерећују пробавни систем и могу изазвати нелагодност. Уместо тога, бирајте печена или кувана јела са мало масноће и здравим додацима попут поврћа.
Превише соли
Слане делиције и сухомеснати производи подижу крвни притисак и могу изазвати задржавање течности у организму. Покушајте да смањите унос соли и бирајте природно зачињену храну, а уместо индустријских зачина, користите свеже биље.
Превише слаткиша
Колачи, торте и бомбоне су неизоставни на славама, али вишак шећера оптерећује панкреас и може довести до наглих скокова шећера у крви. Бирајте воће, орашасте плодове или тамну чоколаду у мањим количинама као здравију алтернативу.
Паметни избори за здраву трпезу
- Укључите свеже салате и поврће богато влакнима.
- Бирајте интегралне житарице уместо белог хлеба.
- Додајте ферментисане производе попут киселог купуса, који помажу пробави.
- Пијте довољно воде и избегавајте прекомерно алкохолно конзумирање.
Сезона слава не мора да буде ризик по здравље – уз пажљив одабир јела и контролу порција, можете уживати у славским тренуцима без гриже савести.
(Крстарица)