Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/Mark Wiens

ОТВОРЕН ПРЕ 300 ГОДИНА: Ово је НАЈСТАРИЈИ ресторан на свету!

Извор: Нпортал

30.10.2025.

21:28

РЕСТОРАН Ботин је 1725. године основао француски кувар Жан Ботин, и од тада је овај легендарни ресторан сачувао суштину традиционалне шпанске кухиње.

Мадридски ресторан Ботин, уврштен у Гинисову књигу рекорда, првобитно је почео као гостионица у којој су путници могли сами да кувају месо купљено на оближњим пијацама. Временом се развио у прави ресторан, али је његов дух остао нетакнут.

Од 1930. године, породица Гонзалез поседује и одржава аутентичност места, укључујући и оригиналну пећ на дрва која је у континуираној употреби од оснивања ресторана. Та пећ, која је душа ресторана, била је сведок безбројних прича.

Ботинова кухиња остаје верна класичним кастиљанским рецептима. Њихово препознатљиво јело је печено прасе (кочиниљо асадо), заштитни знак шпанске гастрономије.

Јагњетина, пореклом из региона Сеговија, полако се пече у пећи на дрва, док им кожа не постане хрскава, а месо унутра остане меко и сочно. Ову посластицу је похвалио и чувени писац Ернест Хемингвеј, а поменуо ју је и у свом роману „И сунце се поново рађа“ из 1926. године.

Још једно познато јело је печено јагње (лечазо), такође припремљено у истој, вековима старој пећи. Резултат је богато, укусно месо које се практично топи у устима.

Остала позната јела ресторана укључују супу од белог лука са јајетом, лигње у црној и ботинској шкољкама, куване у посебном сосу од црног лука, белог лука, белог вина и пиментона.

Постоје и друга јела која не смете пропустити - кајгана са морсиљом (шпанска крвавица), која се служи са прженим кромпиром и калосом по мадрилски, љутим гулашем од шкембића типичним за традиционалну мадридску кухињу.

На крају оброка, многи гости се одлучују за специјалитет куће - Тарта Ботин. Овај декадентни десерт састоји се од прозрачног безеа, меког бискочеа (кекса) и свиленкастог крема, стварајући слатки завршетак који је истовремено носталгичан и невероватно укусан. Рецепт за десерт се преноси генерацијама и остаје једно од најпопуларнијих јела на менију.

Ботин се простире на четири спрата, од којих сваки има свој јединствени шарм и атмосферу. Подрум је задржао своје оригиналне зидове од цигле и нуди угодну, интимну атмосферу. Остале собе, попут трпезарија Кастиља и Фелипе IV, украшене су традиционалним плочицама и стилским намештајем, који враћају госте у прошлост.

Ресторан Ботин је угостио књижевне величине попут Трумана Капота, Ф. Скота Фицџералда и Грејема Грина; шпанску краљевску породицу; краља Хусеина из Јордана; Џеки Кенеди; и савремене славне личности, укључујући Квентина Тарантина, Хенрија Кисинџера, Антонија Бандераса, Мајкла Дагласа и Кетрин Зиту-Џоунс, пише Conde Nest Traveler.

Ботин је симбол традиционалне мадридске кухиње, а поводом свог 300. рођендана, представио је посебан јубиларни мени, књигу гостију и  сертификате које гости добијају током целе године. Укратко, посета Ботину је више од самог оброка – то је путовање кроз време, живи доказ укуса и историје града који никада није изгубио своју душу.

#Шпанија вести #ресторан #најстарији ресторан на свету #ресторан Ботин #занимљивости #Мадрид вести