Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/Mark Wiens
ОТВОРЕН ПРЕ 300 ГОДИНА: Ово је НАЈСТАРИЈИ ресторан на свету!
30.10.2025.
21:28
РЕСТОРАН Ботин је 1725. године основао француски кувар Жан Ботин, и од тада је овај легендарни ресторан сачувао суштину традиционалне шпанске кухиње.
Мадридски ресторан Ботин, уврштен у Гинисову књигу рекорда, првобитно је почео као гостионица у којој су путници могли сами да кувају месо купљено на оближњим пијацама. Временом се развио у прави ресторан, али је његов дух остао нетакнут.
Од 1930. године, породица Гонзалез поседује и одржава аутентичност места, укључујући и оригиналну пећ на дрва која је у континуираној употреби од оснивања ресторана. Та пећ, која је душа ресторана, била је сведок безбројних прича.
Ботинова кухиња остаје верна класичним кастиљанским рецептима. Њихово препознатљиво јело је печено прасе (кочиниљо асадо), заштитни знак шпанске гастрономије.
Јагњетина, пореклом из региона Сеговија, полако се пече у пећи на дрва, док им кожа не постане хрскава, а месо унутра остане меко и сочно. Ову посластицу је похвалио и чувени писац Ернест Хемингвеј, а поменуо ју је и у свом роману „И сунце се поново рађа“ из 1926. године.
Још једно познато јело је печено јагње (лечазо), такође припремљено у истој, вековима старој пећи. Резултат је богато, укусно месо које се практично топи у устима.