Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/Aurora Recepti
СВЕТОГОРСКИ КОЛАЧ: Идеалан за време строгог поста
06.11.2025.
16:57
СВЕТОГОРСКИ колач је идеалан за време поста.
Необичном споју мириса и укуса колача је тешко одолети, а спремају га монаси на Светој Гори. Прави се брзо, а ретко ко ће појести само једно парче.
Потребни састојци:
- мало сувих банана
- 15 кашика џема од шљива
- мало сувих кајсија
- 15 кашика шећера
- мало сувог грожђа
- 3 равне кашичице цимета
- 1 шака лешника
- 1 лимун
- 300 мл млаке воде
- 1,5 поморанџа
- 550 г брашна
- 2 кашике прашка за пециво
Припрема:
У води потопите суво воће па оставите 10 минута да одстоји. Онда процедите и исецкајте. Изрендајте лимунову кору па исецкајте орахе. Затим оцедите поморанџу. У шерпу ставите џем па додајте шећер и промешајте. Налијте воду па додајте лимунову кору, сок од поморанџе, лешнике и суво воће, као и цимет. Добро сједините па додајте брашно просејано са прашком за пециво и промешајте. Смесу излијте у плех обложен пек папиром. Пеците око 25 до 30 минута, у рерни загрејаној на 180 степени. Џемом премажите готов колач па прелијте отопљеном чоколадом.
BloombergAdria.com
(Трпеза)