Извор:Фото: Профимедиа

САРДИНЕ НИСУ ЗА СВЕ: Ако имате неку о ове 3 болети НЕ ЈЕДИТЕ

Извор: Нпортал

08.11.2025.

22:37

Сардине нису за сваког! Ако имате гихт, висок притисак или бубрежне проблеме, лекари упозоравају – избегавајте их по сваку цену!

Иако их сви хвале, сардине нису за сваког! Лекари су јасни – ова популарна риба је отров за три групе људи!

BloombergAdria.com

Због високог садржаја омега-3 масних киселина, протеина, витамина Б12 и селена, сардине спадају у врло моћне чуваре здравља. Препуне су важних хранљивих материја, што их сврстава на прво место кад је реч о исхрани, наводи Америчка асоцијација за срце и кардиоваскуларне болести.

Уколико се редовно конзумирају, могу да допринесу побољшању комплетног организма.

Шта садрже сардине?

Једна порција сардине од око 75 грама садржи191 калорију  и представља један од најбољих природних извора есенцијалних омега-3 масних киселина на свету. Садрже и ЕПА и ДХА, две врсте есенцијалних масних киселина које тело користи за смањење упале, што резултује побољшаним здрављем, бољом функцијом мозга и мањим ризиком од хроничних болести.

Студије показују да конзумирање хране попут сардине која је богата омега-3 масним киселинама може помоћи у лечењу од поремећаја расположења попут депресије и анксиозности.

Ко не сме јести сардине?

Иако важе за једну од најздравијих намирница на свету, сардине нису за сваког! Лекари и нутриционисти упозоравају да постоје три здравствена стања код којих конзумирање ове рибе може бити опасно. Ако спадате у ове три категорије, савет је јасан: избегавајте сардине по сваку цену, нарочито оне из конзерве!

Гихт

Сардине су богате пуринима. Када се пурини разграде, стварају мокраћну киселину. Код гихта, тело не може да изнесе ову киселину, па она кристализује у зглобовима, изазивајући јак бол. Конзумирање сардина може да изазове тренутни, болан напад.

Хипертензија

Већина сардина је у конзерви, а конзервирана храна садржи висок ниво натријума (соли). Превелик унос соли директно подиже крвни притисак. Иако су Омега-3 корисне, претерана количина соли у конзерви поништава те предности, чинећи их ризичним.

Проблем са бубрезима

Пацијенти са проблемима са бубрезима морају бити опрезни. Висок ниво пурина (који стварају мокраћну киселину) и натријума у сардинама је превелик терет за ослабљене бубреге. Повећава ризик од настанка и погоршања камена у бубрегу. Зато Сардине нису за сваког ко има овај проблем.