Извор:Фото: Профимедиа

ЗЕЉАНИЦА КОЈА ГОВОРИ ХИЉАДУ ЈЕЗИКА: Изврсна за посне дане

Извор: Нпортал

24.11.2025.

13:52

ЗЕЉАНИЦА припада групи најлепших посних пита!

Често се пите са порћем сматрају вома неукусним, али то је чиста заблуда.

Потребни састојци:

  • 500 г танких кора
  • 300 г свежег спанаћа
  • 1/2 већег празилука
  • 200 г сира
  • 2 чена белог лука
  • 3 јаја
  • 50 мл уља
  • 100 мл киселе воде
  • 1 кашичица прашка за пециво
  • мало соли и бибера

Припрема:

Рерну загрејте на 200 степени. У кључалој води бланширајте спанаћ па га процедите и ситно исецкајте. Онда исецкајте ситно црни и бели лук. У једној посуди издробите 200 г сира па га пропржите на уљу док не постане кремаст. Затим га сједините са спанаћем, празилуком и сецканим белим луком. Онда додајте два јаја, со и бибер. Добро промешајте. Засебно умутите једно јаје, уље, киселу воду и кашичицу прашка за пециво. Промешајте добро. Премажите једну кору са припремљеним намазом. Преко ставите другу кору па је премажите. Нанесите део надева на другу кору па уролајте у ролну. Поступак понављајте све док не утрошите сав материјал. Затим поређајте ролнице у плех обложен пек папиром. Потом их премажите остатком премаза. Пеците 45 минута, у рерни загрејаној на 200 степени. На крају питу покријте крпом да мало омекша.

BloombergAdria.com

 

(Трпеза)