Извор:Фото: В. Данилов

ЖИКУ СВИ ЗНАЈУ: Ово је ЋЕРКА Боре Тодоровића

Извор: Нпортал

30.01.2022.

07:47

ВЕЛИКАН српског глумишта, Бора Тодоровић, који није са нама од 2014. године иза себе је оставио троје деце.

Његов син, глумац Срђан Жика Тодоровић, познат је целом региону по сјајним улогама, али и као рок музичар који је својевремено, између осталог, свирао у бендивима Дисциплина кичме и Екатарина Велика.

Бора је сина добио из првог брака, са балерином Снежаном Матић, а са другом супругом, Каролин Килком, добио је ћерке Дану и Тару. Старија Борина ћерка је писац и драматург. Наследница Дана веома личи на оца. Рођена је 1977. године у Београду. Школовала се у Будимпешти, Детроиту, Индијанаполису и Њујорку, а студије драме завршила је у Лондону. Бавила се и глумом. Тумачила је споредне улоге у филмовима: "Потера за срећ(к)ом", "Флерт", "Рат уживо", "Живот је чудо", као и у истоименој ТВ серији. Шест година је радила као преводилац у Уједињеним нацијама.

BloombergAdria.com

Њен роман првенац "Трагична судбина Морица Тота" (2008) преведен је на немачки и енглески језик.  Ауторка је романа "Парк Логовској" који је 2016. године био у избору за Нинову награду. Дана га је посветила свом оцу Бори, који се много радовао његовом објављивању. И она и њен брат су дар за уметност наследили од родитеља.

BloombergAdria.com

- Сигурно је да је моја некадашња, младалачка жеља да будем глумица, па тако и чињеница да сам у Лондону завршила "студије драме" (смер који је по много чему сличан нашој драматургији), утицала на то да моји романи садрже одређене драмске карактеристике. Глума свакако може бити од велике помоћи у грађењу књижевног дела, поготову када су дијалози у питању, јер се кроз тај механизам изговарања реченица, односно реплика, лако може издвојити аутентично од лажног, а читаоца је, баш као и публику у позоришту, јако тешко преварити - рекла је раније за "Новости" Дана Тодоровић.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".