Извор:Фото: Н.Скендерија

СВЕ ВИШЕ ДЕЦЕ ЗАРАЖЕНО: Најнезаштићенији од корона вируса

Извор: Нпортал

02.02.2022.

07:42

ДЕЧЈА клиника КБЦ "Др Драгиша Мишвић" налази се у идентичноиј ситуацији као и у пику прошлог корона таласа, упркос томе што се очекивало да болнички капацитети неће бити толико пуни због тога што омикрон не ствара теже клиничке слике, као делта сој. Начелник Дечје клинике докторка Оливера Остојић изјавила је за Новости да је на болничком лечењу 38 деце и 35 пратилаца, али, срећом, нико од малишана није животно угожен.

Попуњеност болнице до крајњих лимита не треба да чуди, с обзиром на то да свакодневно стижу извештаји из педијатријских амбуланти који указују на све већу зараженост ковидом међу децом.

- Управо су најављена још четири пријема, тако да се и са отпустима, број хоспитализованих задржава на 35 до 40 - истиче др Остојић за Новости. - Имамо на болничком лечењу децу свих узраста, највише сасвим малих беба старости до три месеца, па и оних које још нису напуниле месец дана. У клиничким сликама код њих је доминантна повишена температура и одбијање оброка, али добро реагују на терапију. Имамо и пацијенте на кисеоничкој терапији, то су углавном деца са озбиљним болестима код којих је ковид само допринео тежем здравственом стању.

У амбуланти ове дечје клинике није претерана гужва, али овде се не ради тријажа као у већини других, већ пацијенти на консултације стижу са упутима из домова здравља, те уколико је неопходно, остају и на болничком лечењу.

- Ово већ толико дуго траје да нам је постало као "редовно стање" и некако издржавамо, мада се у овако малом колективу много осети и када само један лекар не дође на посао - наводи докторка, додајући да су им се сада вратила три лекара која су била заражена корона вирусом, док је двоје и даље на боловању, па им због тога један лекар из Универзитетске дечје клинике у Тиршовој свакодневно долази у испомоћ. -  У овим ванредним околностима показује се да је педијатрија на секундарном и терцијарном нивоу добро организована.

- Имамо више заражене деце, али и компликација, и педијатри то одлично знају и имају велики проблем - изјавио је недавно епидемиолог и члан кризног штаба Бранислав Тиодоровић, напомињући да су били у потупности у праву са заступаним ставом - да се одложи повратак у школске клупе.

Разлог због све већег броја заражених корона вирусом међу децом представља и мали број вакцинисаних у популацији од 12 година. Наиме, од 400.000 тинејџера вакцинисано је само око 15.000. Епидемиолози због тога напомињу да ће деца, у најјачем корона удару, бити најнезаштићенија.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".