Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/Роберт Картер

КАЗНА ЗА АЛЖИРСКИ ЏУДО: Борац није хтео да се суочи са израелским противником (ВИДЕО)

Извор: Нпортал

14.09.2021.

14:37

АЛЖИРСКИ џудиста Фети Нурин и његов тренер Амар Бенихлеф суспендовани су данас на по 10 година, пошто су се повукли са Олимпијских игара у Токију јер нису желели борбу против израелског противника.

Нурин, који је требало да се бори у категорији до 73 килограма, тада је рекао да је због политичке подршке Палестини одбио да се такмичи против Израелца.

Међународна џудо федерација саопштила је да су Нурин и Бенихлеф "злонамерно" искористили Олимпијске игре "као платформу за протест и промоцију политичке и религијске пропаганде", пренео је Би-Би-Си.

У саопштењу се наводи да је то "јасно и озбиљно" кршење статута Међународне рвачке федерације, етичког кода и олимпијске повеље.

На олимпијском турниру у Токију, Нурин је требало у првом колу да се бори против Мохамеда Абдалрасула из Судана, а у случају победе, противник би му био Израелац Тохар Бутбул. https://www.youtube.com/watch?v=diA6b4fVAz4

Он је тада привремено суспендован, а Олимпијски комитет Алжира му је одузео акредитацију и послао га кући из Токија.

Суспензија ће трајати до 23. јула 2031. године, а џудиста и тренер имају право жалбе Суду за спортску арбитражу у Лозани. https://www.youtube.com/watch?v=FbVrndBBEwY

То није први пут да је Нурин одустао од такмичења због противника из Израела, пошто се из истог разлога повукао са Светског првенства 2019. године.

Свкако се више пута десило да су кандидати одустали од меча или других спортских гестова на олимпијским играма. у Рију 2016. је египатски џудиста Ислам ел Шехаби одбио да се рукује са израелским такмичаром Ором Сасом.  https://www.youtube.com/watch?v=sloOv8y8aCo