Извор:Фото: Танјуг/АП

НАТО САОПШТИО: Поштујемо одлуку Србије да не приступи Савезу

Извор: Танјуг

08.02.2022.

22:36

ГЕНЕРАЛНИ секратар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је вечерас да Алијанса апсолутно поштује одлуку Србије да се не придружи том савезу.

Столтенберг је рекао да НАТО никада није присиљавао ниједну земљу да уђе у НАТО и у том смислу посебно истакао да НАТО снажно подржава и поштује одлуку Србије да не уђе у Алијансу.

- То је суверена и независна одлука Србије и НАТО је апсолутно поштује, као што уважава одлуке Шведске и Финске, које су нам блиски партнери, али нису ушли у НАТО - истакао је Столтенберг за телевизију Вести.

Он је додао да је кључна улога НАТО на КиМ да подржава политички дијалог и омогући слободно кретање свима, истичући да Алијанса апсолутно поштује одлуку Србије да се не придружи том савезу.

Столтенберг је рекао да Алијанса има важну улогу у одржавању мира и спречавању сукоба, као и проналажењу политичког решења када је реч о дијалогу између Београда и Приштине, и да у том смислу подржава ЕУ која помаже у том дијалогу.

- Кључна улога НАТО на Косову је да подржава политички дијалог и да обезбеди слободу кретања свих заједница на Косову - нагласио је он.

Говорећи о присуству Алијансе на Балкану, Столтенберг је рекао да НАТО има канцеларије у Сарајеву, КФОР снаге на КиМ и канцеларију у Београду, а подсетио је да су Црна Гора и Северна Македонија придружиле НАТО, наглашавајући улогу тог савеза на Западном Балкану у спречавању нових сукоба.

Он је још рекао и да се његов десетогодишњи мандат на челу НАТО завршава ове године, 1. октобра, а да ће крајем године преузети дужност гувернера Централне банке у Норвешкој.

Столтенберг је додао и да изузетно цени свој положај генералног секретара НАТО и сарадњу коју је у току мандата остварио са Србијом.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".