Извор:Фото: Танјуг/АП

ОГЛАСИЛИ СЕ ИЗ КРЕМЉА: Руси поручили следеће Американцима

Извор: Нпортал

12.02.2022.

21:03

Јуриј Ушаков рекао да САД поново нису размотриле захтеве Русије.

Помоћник председника Русије Владимира Путина, Јурирј Ушаков, рекао је да је телефонски разговор Путина и његовог америчког колеге Џоа Бајдена био "балансиран и послован", али је истакао да САД и НАТО поново нису размотриле главне безбедносне проблеме Русије, преносе РИА новости.

Ушаков је рекао да је разговор, који је трајао нешто више од сата, одржан у "атмосфери хистерије о наводној намери Русије да изврши инвазију на Украјину, коју су изазвали амерички званичници".

- Притисак око теме инвазије је координисан и хистерија је достигла врхунац - рекао је Ушаков.

BloombergAdria.com

Указао је и да је америчка страна иницирала разговор са Путином базирајући се на вероватноћи „инвазије“ Русије на Украјину.

- Базирајући се на тако катастрофичном сценарију, америчка страна је тражила данашњи телефонски разговор иако је било планирано да се он обави почетком наредне недеље, тачније у понедељак - објаснио је Ушаков.

Путин је током разговора подсетио на историјат односа САД, НАТО и Русије.

- Путин је прошао кроз историју односа САД, НАТО и Русије, шта је на крају довело до актуелне кризе. Указао је да су СССР и Америка у време Хладног рата били апсолутни противници али да су, на пример, 90-тих година били нешто попут пријатеља , али да су чак и тада САД и НАТО имали крајње неконструктиван однос према Русији. Управо тада је почело практично ширење сфере активности НАТО, управо тада су примљене нове чланице и Алијанса се приближила границама Русије - препричао је Ушаков.

Како је навео, Бајден је током разговора рекао да су Америка и Русија конкуренти, али да морају да учине све како би се избегао најгори сценарио у вези са Украјином.

- Бајден је рекао да су наше две велике земље и сада конкуренти, али да морају да учине све да подрже стабилност и безбедност у целом свету, као и да дају све од себе да се избегне најгори сценарио у контексту актуелне ситуације око Украјине - навео је он, а преноси РИА.

BloombergAdria.com

Амерички председник је током разговора сасвим очекивано поменуо могуће антируске санкције али акценат није био на том питању.

Ушаков је додао да је разговор двојице лидера био избалансиран и послован, да је трајао више од сата а да је до њега дошло у околностима напетости без преседана и хистерије америчких званичника о наводно неминовном нападу Русије на Украјину.

Према његовим речима, бројни светски лидери су у светлу ескалације око наводне инвазије Русије на Украјину затражили телефонски разговор са Путином.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".