ПОБОЉШАВА ПАМЋЕЊЕ: 5 разлога зашто је добро јести чоколаду
21.02.2022.
22:58
ДРЕВНЕ Маје су чоколаду сматрали храном богова и нису нимало погрешили у томе, јер је тамна чоколада заиста добра за људско здравље.
Зашто је добро јести тамну чоколаду?
Здравље срца
Тамна чоколада штити здравље срца и кардиоваскуларни систем. Клиничка истраживања потврђују да неколико коцкица чоколаде дневно смањује крвни притисак, побољшава проток крви, спречава стварање угрушака и смањује ниво холестерола.
Антидепресив
Чоколада садржи серотонин, који делује против депресије, и ендорфин, који даје осећај задовољства.
Ризница антиоксиданата
Тамна чоколада и какао богати су антиоксидантима - природним спојевима, које можемо пронаћи у воћу, поврћу, житарицама и орашастом воћу. Антиоксиданти штите наш организам од превременог старења и многих болести, укључујући рак.
Регулација шећера
Без обзира на свој слатки укус, тамна чоколада има ниски гликемијки индекс. То значи да конзумирање тамне чоколаде не подиже ниво шећера у крви, што је добра вест ћелија на инсулин и глукозу.
Важни минерали
Попут других представника биљног света, чоколада садржи низ витамина и минерала. Богата је бакром, магнезијумом, калцијумом, калијумом и гвожђем.
За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".