Извор:Фото: Д. Миловановић

Скаче цена нафте и гаса - прети инфлација

Извор: Нпортал

25.02.2022.

09:56

ЦЕНЕ сирове нафте и гаса бележе рекорде на берзама услед ескалације украјинске кризе. Турбулентна и сложена политичка ситуација прелива се на економије земаља на Старом континенту.

Професор Економског факултета Љубодраг Савић каже да не постоји ниједна људска делатност у којој нема учешћа енергената и да ће се њихово поскупљење одразити на раст цена производа и услуга, и на европском тржишту и у Србији. Он истиче да је за нашу економију кључно да Србија задржи дистанцу и не приклони се ниједном царству.

- Сада је суштинско питање да ли ће нашој земљи бити наметнута одлука да се прикључи санкцијама Русији или ће бити пуштена да лавитира и да паралелно гаји добре односе са свим странама, и у том случају нећемо имати великих проблема - истиче Савић за "Новости". - Али, ако се будемо определили, коме год да се окренемо, биће лоше.

BloombergAdria.com

Уколико сукоб не ескалира даље, он сматра да би ситуација на тржишту могла брзо да се стабилизује, али неизвесно је шта ће се дешавати. Барел сирове нафте "брент" у четвртак је премашио 100 долара, први пут од 2014. године. Цена гаса у Европи је узлетела за 35 одсто и прелазила је 1.400 долара за 1.000 кубика, што је 120 евра по мегават-сату. Како објашњава Савић, дошло је до неких поремећаја, али је све умереније него што је било 2009. године за време кризе.

- Тада су се ломови на берзама кретали од 20 до 30 одсто, а сада је то на нивоу од један до два процента - истиче наш саговорник. - То не значи да неће бити већих ломова, али све зависи од развоја ситуације. Ескалација је тек почела.

Србија је увозник нафте и гаса и зато, како каже, у тој области може да има проблем. Ако не буде физичког прекида дотока гаса, ми имамо до 1. јуна договорену цену за плаво гориво.

BloombergAdria.com

- Уколико успемо да се изборимо са притисцима и задржимо дистанцу, новим споразумом бисмо могли да обезбедимо да га плаћамо око 550 до 600 долара, што није лоше, јер цена овог енергента се никада неће вратити на старо - објашњава Савић. - Забрињава транспорт гаса кроз Бугарску, која је чланица ЕУ и НАТО, а на њу би могао да буде извршен велики притисак да заустави проток.

Гас кроз "Балкански ток" у нашу земљу стиже преко Турске и Бугарске. Тај цевовод није повезан са Украјином. Турска је изјавила да неће да се опредељује о актуелној кризи на истоку.

BloombergAdria.com

Предвиђа се да ће на глобалном тржишту доћи и до скока цена житарица, имајући у виду да су две земље велики произвођачи. Русија и Украјина учествују заједно са 29 одсто у светском извозу пшенице, а 19 процената у испорукама кукуруза. Њихов удео у глобалном извозу сунцокретовог уља је 80 одсто. Русија је до даљег обуставила саобраћај трговачких бродова у Азовском мору, а из те луке одлазе одређене количине жита за извоз. Стручњаци процењују да кретања на берзи у овој области неће створити проблеме на српском тржишту, јер је и наша земља велики произвођач.

"ЗАМРЗНУТО" ГОРИВО МЕСЕЦ ДАНА?

ВАЖЕЋЕ ограничење малопродајних цена горива у Србији, при садашњој вредности сирове нафте, може да опстане најдуже месец дана, сматра Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије.

- Након тога, држава може да смањи дажбине на деривате и очува цену на том нивоу - указује Мићовић. - Бензинске станице купују деривате на велетржишту, где цене нису замрзнуте. У тренутку доношења Уредбе нафта је била 10 одсто јефтинија него сада.

(Новости)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".