Извор:Фото: О. Радошевић/Јутјуб принтскрин

ПРЕВИШЕ ПИВА: Српски писац покушао да угаси "Вечни пламен"

Извор: Нпортал

28.02.2022.

16:53

ПОКОЈНИ књижевник Јаков Јаша Гробаров, осим по књижевним делима, остао је упамћен и као вероватно последњи аутентични боем и урбана легенда српске престонице.

Његови доживљаји и данас се препричавају, а једна од најлуђих прича говори о Јашином покушају да угаси чувени "Вечити пламен" код Тријумфалне капије у Паризу.

У то време, крајем седамдесетих, он је сликао на чувеном Монмартру, а његов поступак без претеривања би се могао назвати светским скандалом.

Јаша је, касније, препричавајући овај догађај обично напомињао и да је претходно попио хектолитре пива, а све пивопије добро знају да се после тога рађа јака жеља за "олакшавањем".

BloombergAdria.com

Према Јашиној причи, када је угледао Вечити пламен помисли је како су га Немци последњи пут угасили тамо неке 1941. године, па је решио да проба и он. Но, таман кад је почео да залива, појавили су се и припадници француске полиције.

Како се причало, у спас је, после ове незгодне ситуације, Јаши притекао амбасадор у Уједињеним нацијама, Леон Давичо. Да није било њега, "одлежао" би и много више од уобичајених месец дана, за такав прекршај. Французи су га пустили, депортовали и забранили му повратак у Француску.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".