Извор:Фото: Н.Скендерија

ПУМПАЏИЈЕ ИЗАЗВАЛЕ ПАНИКУ: Хитна реакција - следе казне

Извор: Нпортал

04.03.2022.

10:31

НАКОН што су синоћ формиране колоне аутомобила на више бензинских пумпи услед панике које је изазвала вест да су поједине нафтне компаније покушале да направе лажну несташицу горива, ресорно министарство послало је инспекције на терен. Како сазнајемо, на лицу места, на појединим пумпама, су затекли важећа ограничења о количини продаје горива, а по поноћи су пале и прве казне.

- По добијању пријаве на електронску адресу у 22 часа, тржишни инспектор је изашао на терен. У контроли је утврђено да је малопродајни објекат истакао обавештење о ограничењу у количини продаје за путничке аутомобиле маx 20литара, 50литара за тракторе и 100 литара за камионе, што је супротно члану 25. Став 1 Закона о заштити потрошача - рекла је јутрос за "Блиц Бизнис" Татјана Матић министрка у Министарству трговине туризма и телекомуникација.

Како је додала, наложено је отклањање недостатка, што је трговац одмах учинио.

BloombergAdria.com

- Прекршај је прописан са фиксном казном 50.000 динара и за њега инспектор издаје прекршајни налог. Провера је синоћ извршена на још 4 продајна места (Бабушница, Крагујевац, Нови Сад и Београд) и у свим надзорома утврђена је повреда Закона о заштити потрошача - навела је Матић.

Поједине компаније, подсетимо, јуче су покушале да вештачки изазову несташице ограничењем продаје горива чије су цене замрзнуте до 14. марта. Реч је о бензину европремијум БМБ 95, који не може да буде скупљи од 171 динар по литру, и евродизела од 179 динара по литру.

Управо за те категорије су поједине компаније јуче ограничиле продају на 20 литара за аутомобиле по резервоару, 50 литара за тракторе и 100 литара за камионе. Истовремено забраниле су и сипање евродизела у канистере и бидоне без обзира на овлашћења која им то омогућавају.

Влада Србије синоћ је званично саопштила да свега има у довољним количинама, да Србија апсолутно нема никаквог проблема са снабдевањем нафтним териватима и да неко “намерно шири панику”.

BloombergAdria.com

Јутрос на пумпама мирно

Репортери "Блица" обишли су јутрос неколико бензинских пуми и и ситуација је готово уобичајена. Гужве нема, на пумпама је по неколико аутомобила. Како незванично сазнајемо ресорно министарство је синоћ послало инспекције на терен и на пумпе трговаца које су поставила ограничења, тако да су и оне јутрос раде уобичајено.

- Јутрос је све мирно, синоћ нисмо стали са истакањем од 17 х до затварања. Чинило се само да пристиже све више људи и сви су долази са истом реченицом: "Сипај до чепа". Паника се некако осећала у ваздуху - кажу нам јутрос на једној београдској пумпи која ноћас до ситних сати није стала са радом.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".