Извор:Фото: Профимедиа

ФЕНОМЕН ЗВАНИ ПУТИН Зашто светске звезде воле дружење с њим?

Извор: Нпортал

07.03.2022.

18:21

ВЛАДИМИР Путин у својој дугогодишњој каријери председника Русије, често је виђан у друштву великих светских уметника, а највише међу људима из филмског џет-сета, холивудским звездама, глумцима, режисерима, продуцентима... Велики број тих личности пристајао је да дође у Русију и упозна руског председника, а многи од њих су захваљујући томе додатно разрадили свој јавни имиџ.

Повољан утисак Владимир Путин оставио је чак и на чувеног "несташног дечака" филмске индустрије, Микија Роркија који је га је једном приликом описао као "правог господина".

- Срели смо се неколико пута и био је врло кул, гледао ме у очи - говорио је холивудски глумац, који је честе боравке у Москви остварио захваљујући својој девојки, која је Рускиња.

- Све је то у вези са породицом, ј..е ми се за политику, то није моје подручје - говорио је Рорк када су га западни таблоиди оптуживали да подржава руског председника.

О томе пише у чланку британског Гардијана у којем се на почетку текста описује фамозна сцена из 2010. године када се Путин појавио на једној добротоворној вечери за децу у Санкт Петерсбургу. Док је певао дечију песмицу из публике су га уз аплаузе и осмехе поздравиле велике   филмске звезде: Шерон Стоун, Курт Расел, Голди Хавн, Кевин Костнер, Жерард Депардије, Винсент Касел, Моника Белучи...

BloombergAdria.com

Лист подсећа да је ову забаву, као и низ сличних окупљања "селебрити света" у Москви организовао Самјуел Ароутиниан, познати менаџер из Њујорка, који је касније истицао да га је Путиново присуство на хуманитарним манифестацијама стално изненађивало.

BloombergAdria.com

Међу бројним холивудским звездама које су посетиле руског председника налазили су и глумац акционих филмова Жан Клод Ван Дам који је са Путином једном приликом одмеравао и физичке способности. Путин је се прије десетак година сусрео и са Леонардом Дикаприом, који је боравио у Русији на једној хуманитарној конференцији посвећеној спашавању тигрова од истребљења.

BloombergAdria.com

ЈАК КАО ВАН ДАМ, МУДАР КАО РОРК

Данас, када холивудске звезде попут Анђелине Џоли и Шон Пена својим активностима позивају свет да се укључе у ситуацију у Украјини, лист подсећа да њиховим колегама пре 10-15 године за дружење са Путин није сметало ништа везано за политику, чак шта више и сами су прижељкивали дружење са Путином зарад афирмације своје каријере. 

Са друге стране, Путина кога су и годинама раније у западним медијима оптуживали за кршење политичких слобода и тобож бројне нелегитимне интервенције, током сусрета са филмским звездама нису критиковали, чак напротив.

Британски Гардијан тврди како су фотографије и снимци дружења филмских звезда са Путином допринели његовом уласку у сферу индустрије забаве, те да су му помогли да промовише себе у неформалном (ванполитичком) светлу. Ипак, приметна је тенденција британских новинара да га упоређују са познатим филмским негативцима, попут Блофелда из филмова о Џејмс Бонду.

У Русију су одлазиле врло често филмске звезде које су у својим, или уопштено западним земљама имале статус несваћених уметника, дисидената . Из те групе посебно се издваја француски глумац Жерард Дапрдије, који је примио и руско држављанство након што је дошао у сукоб са француском владом због критика везаних за порез. 

BloombergAdria.com

Ниска пореска стопа у Русији од 13% и разумевање Москве за његов случај, допринели су да Депардије у више наврата истакне Русију као своју "другу домовину". Остало је забележено да је Русију оценио као земљу демократије а Украјину "као део Русије":

ОЛИВЕР СТОУН НИЈЕ КАО СТИВЕН СИГАЛ

Још једна позната филмска звезда Стивен Сигал је 2016. године стекао руско држављанство, а пре тога је у једном интервјуу јавно поздравио припајање Крима Русији. Данас поводом актуелних дешавања у Украјини истиче:

- Гледам на Русију и Украјину као на једну породицу и заиста вјерујем да је неко са стране  уложио огроман новац на пропаганду да би тако испровоцирао те две земље да се конфронтирају једна другој - испричао је Сигал за Фокс Њуз.

BloombergAdria.com

Случај славног режисера Оливера Стоуна је много је по оцени британског Гардијана много компликованије од случајева тројице горе поменутих глумаца. Стоун који се прославио снимањем документарних филмова о Фиделу Кастру и Угу Чавезу, представио је свој ауторски серијал о Владимиру Путину као природан наставак тог опуса обзиром да режисерову склоност према "велимим покретачким личностима".

Четверосатни документарац Оливера Стоуна је свакако допринео да се Владимир Путин боље упозна у неформалном светлу.

Ипак, за разлику од других личности из света филма, он данас истиче врло оштре и критичне тонове према Владимиру Путину.

Насупрот њему, "Гардијан" подсеча на Емира Кустурицу који је такође у више наврата био гост руског председника, али се није ниједном негативно изјаснио о Владимиру Путину.

(Гардиан)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".