Извор:Фото: Профимедиа

ЗА РАСКОШНЕ ЦВЕТОВЕ: Како да љубичице буду здраве и бујне?

Извор: Нпортал

10.03.2022.

13:38

ЉУБИЧИЦЕ спадају међу најчешће гајене биљке на нашим просторима. Љубитељи овог цвећа знају колико је овим биљкама потребно угађати како би што дуже цветале и имале бујне листове.

Да би љубичица напредовала потребна јој је адекватна температура ваздуха. Начин заливања, као и динамика и температура воде за заливање, одабир позиција на којима ће саксије стајати, само су неки од услова које би требало испунити. 

BloombergAdria.com

 

Међутим, љубичица понекад зна да стагнира са растом. Пре него што листови почну да делују увело, цветови се сасуше, а стабљике почну да се издвајају из бокора, можете да опоравите ваше омиљено собно цвеће, и то без трунке хемије.

Мало је познато да би друге собне биљке могле да помогну љубичицама у расту. Једна од њих је алоја.

BloombergAdria.com

 

Све што је потребно јесте да са алоја вере скинете један лист, убаците га у блендер и измиксате са 100 милилитара воде. Са листа алоје немојте скидати опну - миксајте и зелени и желатинозни део са водом. Потом овом течношћу залијте ваше љубичице на уобичајен начин.

Хранљиви састојци из листа алоје деловаће благотворно како на корен љубичице, тако и на њене цветове и листове.

BloombergAdria.com

 

Уколико имате мањи број саксија са љубичицама, течност са алојом можете да сипате у стаклену флашицу, да је затворите и чувате у фрижидеру до следеће употребе.

Препоручљиво је да воду са алојом додајете љубичицама једном у пет дана док се не опораве. За то време немојте их заливати обичном водом. Касније, течност са алојом сипајте у подложак саксије једном недељно.

(Телеграф)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".