Извор:Фото: Танјуг/АП

ЛАВРОВ: "Ово је агресија на све што је РУСКО!"

Извор: Нпортал

10.03.2022.

15:36

РУСИЈА се сада бори за право да буде на политичкој мапи света, уз пуно поштовање својих легитимних интереса, то је данас саопштио руски министар спољних послова Сергеј Лавров после преговора са министрима спољних послова Украјине и Турске Дмитријем Кулебом и Мевлутом Чавушоглуом.

- Схватили смо да се уопште не ради о Украјини, већ о агресији на све што је руско — интересе, веру, културу, језик, безбедност и тако даље. И сада је, наравно, реакција Запада на наше поступке толико помахнитала, рекао бих, опростите ми на грубој речи, показује да је, заиста, ово битка на живот и смрт за право Русије да буде на политичкој мапи света уз пуно поштовање њихових легитимних интереса“, рекао је он, преноси ЕА дејли.

Лавров је подсетио на закон о државном језику у Украјини, „у коме је само украјински језик проглашен службеним, а сви остали језици су на овај или онај начин подређени“.

- Не само ми, него и Мађарска, Бугарска, Румунија почели су да изражавају незадовољство. Али тада су украјинске власти поступиле врло једноставно. Направил су изузетак за овај дискриминаторни закон који се тиче језика Европске уније. Врло елегантно. А руски језик је потпуно обесправљен. А Запад је ћутао, смирио се. Тиме је још једном наглашено да Западу од Украјине треба само једно – да стално ради против Русије, против свега руског, додао је Лавров.

Русија жели да види Украјину демилитаризовану и пријатељску, без забране руског језика и културе, Украјину у којој „неће бити претње стварања још једне нацистичке државе“, резимирао је руски министар спољних послова.

(Новости)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".