Извор:Фото: Твитер принтскрин/@deptofdefense

РУСИ НИСУ СРЕЋНИ: Вежба "Хладни одговор" у Норвешкој

Извор: Нпортал

15.03.2022.

15:22

ВОЈНА вежба "Хладни одговор 2022", која је почела у понедељак, окупила је чак 30.000 војника из 27 земаља.

То се никако не допада Русима, који деле 200 км копнене границе са Норвешком, која је домаћин вежби.

Пре око осам месеци, док е свет бавио пандемијом коронавируса, лидери НАТО-а су на својим сајтовима објавили да ц́е у марту 2022. извести велику војну вежбу под називом "Хладни одговор 2022". у северној Норвешкој.

Најавили су да ће у њему учествовати 30.000 војника из 27 земаља НАТО-а, као и 220 авиона и 50 бродова. Ове бројке показују да је ово највећа војна вежба на Арктику у последњих 30 година.

Ескалацијом руских односа са Украјином ова вежба је добија додатни значај.

То знају и у НАТО-у, па су се одмах оградили од идеје да то има везе са Русијом.

- Војна вежба је најављена пре осам месеци када није било неправедних војних дејстава на територији Украјине. НАТО у тој ситуацији делује превентивно и пази да не ескалира ситуацију , стоји на њиховом сајту и додају да су позвали Русију да буде тамо као држава посматрач, али су они то одбили.

Ова објашњења Русији ништа не значе. Они имају свој став. а то је да НАТО буде што даље од њихових граница. Они су забринути јер држава са којом се граниче тренутно дозвољава да се ова акција изведе.

- НАТО-ова вежба великих размера "Хладан одговор" одражава општу жељу Алијансе да ојача своје присуство у северној Европи. Претпостављамо да било какво повећање војних капацитета НАТО-а у близини руских граница не доприноси јачању безбедности у региону. Није било званичних информација о позиву руских посматрача на вежбу у Амбасади, написали су из руске амбасаде у Норвешкој на друштвеним мрежама.

Упркос противљењу вежбе су почеле
 

- То је одбрамбена војна вежба, рекао је Ингве Одло, норвешки генерал задужен за операцију.

Осим НАТО-а, у акцији учествују и Шведска и Финска. Земље које нису чланице НАТО-а. Они су вец́ учествовали у овој војној вежби, која се сваке две године одржава у Норвешкој, али ситуација у то време није била тако деликатна.

Главна "звезда" целе војне вежбе биће носач авиона ХМС Принц оф Валес.

На носачу се налази највиши поморски штаб у британској Краљевској морнарици - командант Ударних снага Уједињеног Краљевства, на челу са контраадмиралом Мајком Атлијем, који ће предводити значајну оперативну групу у склопу напора НАТО-а за мир и стабилност у Европи.

- НАТО је камен темељац одбране Уједињеног Краљевства и наша посвећеност алијанси је апсолутна. Привилегија је бити командант поморске компоненте Уједињеног Краљевства док учествујемо у овој вежби под вођством Норвешке, рекао је контраадмирал Мајк Атли.

Војна вежба трајаће још 15-ак дана. Окупљене снаге ће тренирати у најекстремнијим могућим условима, на температури знатно испод нуле.

(24сата.хр)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".