Извор:Фото: Профимедиа

Прајс: "САД СУ АПСОЛУТНО СПРЕМНЕ!"

Извор: Нпортал

15.03.2022.

21:17

САД су спремне да размотре могућност директних контаката са Русијом, ако ће то помоћи да се заустави ескалација ситуације у Украјини, изјавио је Нед Прајс.

- Ако утврдимо да би учешће САД на високом нивоу помогло да се напредује по питању окончања насиља и бесмисленог рата, ми смо апсолутно спремни за то, рекао је портпарол Стејт департмента Прајс на брифингу.

Коментаришући искључивање Русије из Савета Европе, Прајс је рекао да САД сматрају да Русија не би требало да буде чланица Савета Европе јер не дели вредности те организације.

- Очигледно је да Русија не дели вредности Савета Европе, па сматрамо да је прикладно да није члан ове организације, истакао је Прајс.

На питање да ли се Сједињене Америчке Државе плаше да ће неучешће Русије у раду Савета Европе сузити могућности за одржавање контаката са Москвом, портпарол је рекао да САД и Русија имају довољно канала везе.

- Оно што желимо да видимо је да Русија озбиљно и савесно приступа коришћењу таквих канала, прецизирао је он.

Савет Европе покренуо је раније процедуру привременог обустављања чланства Русије у тој организацији због руске специјалне операције за заштиту Донбаса.

(Спутњик)