Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/AVIATION & TRAVEL

ЛЕПОТИЦА НОВОГ САДА: Нови изглед железничке станице

Извор: Нпортал

19.03.2022.

10:50

РЕКОНСТРУИСАНА пруга Београд-Нови Сад, у оквиру међународне пруге Београд-Будимпешта, биће пуштена у саобраћај за неколико сати.

Првим брзим возом "Соко", који ће из Београда допутовати у Нови Сад, возиће се председник Србије Александар Вучић и премијер Мађарске Виктор Орбан.

Железничка станица у Новом Саду, у коју ће први брзи воз "Соко" ући око 12 сати, у потпуности је реконструисана први пут након 1964. године, када је и изграђена.

Изнад улаза у станицу, налази се натпис добродошлице: "Добро дошли у Нови Сад, Европску престоницу културе". 

Унутрашњи део зграде красе ресторан, амбуланта, пошта, простор за децу, чекаоница за бицикле.

Такође, на станици се налази и пункт за тестирање на ковид 19, док су у главном холу постављени банкомати и први пакетомат поште.

Реконструисани су постојећи колосеци, а приметан је већи број перона и модеран изглед мобилијара. https://youtu.be/5JdpWy1dDO8

Након више од три године како возови не саобраћају између Новог Сада и Београда, брзом пругом ће кренути три врсте возова: "Интерсити", "Регио-експрес" и "Регио". 

Разликоваће се по броју станица на којима ће стајати и трајању путовања између ова два града.

Најбржи "Интерсити" возови стизаће на одредиште за 36 минута. Имаће само једну међустаницу на Новом Београду.

Нешто спорије биће путовање "Регио-експресом", које ће трајати 49 минута, и он ће се заустављати на седам међустаница, док ће "Регио" возови стизати за 57 минута са једанаест међустаница до одредишта.

BloombergAdria.com

 

Највећу брзину, од 200 километара на сат, возови ће развијати на делу од станице Батајница до распутнице Карловачки Виногради, у дужини од 41,4 километара.

Како је најављено, промотивна цена карте за све путнике, који ће услуге ових возова моћи да користе од сутра, биће 300 динара у једном правцу, док ће за малишане до седам година, у пратњи родитеља бити бесплатна.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".