Извор:Фото: Профимедиа

Како да спасите орхидеју ако је корен почео да трули?

Извор: Нпортал

20.03.2022.

18:00

ОРХИДЕЈЕ су надалеко познат и један од омиљених цветова. Осим што је веома декоративан, његова осетљивост у исто време и привлачи и одвлачи, па они који успешно гаје овај деликатан цвет изазивају одушевљење.

Успешно одржавање орхидеја уме да буде веома изазован посао, посебно када се тиме не бавите професионално.

Један од проблема који се јавља код неге орхидеја је и труљење корена, јер је ово један од осетљивијих делова овог цвета.

Уколико корен изгледа тамно и гњецаво, вероватно је да је почео да трули. Али, како читав цвет не би пропао, примените ове савете и спасите орхидеју.

BloombergAdria.com

 

1. корак

Пре свега, извадите цвет из "зараженог земљишта". Истресите сву земљу, како из саксије, тако и из шупљина између корена.

Обавезно користите рукавице и дезинфиковани алат, како се бактерије не би преносиле на друге делове цвета. Земљу уклоните помоћу дрвених штапића, уколико сама не испадне.

2. корак

Маказама исеците црне или омекшале делове корена, а остатак корена очистите неким фунгицидом, како бисте "убили" евентуалне остатке буђи или бактерија.

Водите рачуна где одлажете заражену земљу и труло корење, како не бисте оштетили остале биљке у саксијама, башти или дворишту.

3. корак

Потом орхидеју одложите на новине, а убрусом благо притискајте корен, како бисте га што више осушили. Орхидеју тако оставите од 12 до 24 часа, како би се корен просушио.

4. корак

Дезинфикујте саксију и ставите нову земљу за цвеће. Данас се може пронаћи чак и наменско земљиште за орхидеје, али и оно за било коју другу врсту биће сасвим довољно.

BloombergAdria.com

 

Како да спречите труљење корена?

Труљење корена орхидеје у највећем броју случајева се дешава због претераног заливања. Уколико овај цвет остављате превише дуго да се натапа, то може бити проблем.

Такође, коришћење превише киселог земљишта, али и оног које није довољно растресито, такође може да оштети корење.

И последње, али не и најмање важно је да саксија има довољан број рупица, како би се вишак воде оцедио.

(Телеграф.рс)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".