Извор:Фото: Архива Новости/Принтскрин/Јутјуб/Make It

РУСКИ МИНИСТАР: Изгубили смо 78 авиона

Извор: Танјуг

22.03.2022.

13:59

У иностранству је заплењено 78 руских авиона, саопштио је данас министар саобраћаја Виталиј Савељев, пренела је агенција Интерфакс.

Услед међународних санкција уведених Москви због напада на Украјину, велики број произвођача авиона прекинуо је испоруке летелица, авио-делова и пружање услуга сервисирања Русији, наводи Интерфакс и додаје да руске авио-компаније имају 515 авиона изнајмљених из иностранства.

"Изгубили смо 78 авиона", рекао је Савељев, прецизирајући да су ти авиони заплењени у иностранству и да неће бити враћени Русији, преноси Ројтерс.

Русија је усвојила закон којим се домаћим авио-компанијама дозвољава да у руски регистар авиона упишу и ваздухоплове изнајмљене од страних компанија, али домаћи авио-превозници за сада оклевају да то право користе страхујући да ће додатно угрозити везе са међународним партнерима, напомиње се у тексту.

Русија је имала 1.367 авиона када су уведене санкције, а скоро 800 њих је уписано у национални регистар авиона, рекао је Савељев, не прецизирајући колико је од укупнг броја регистрованих летелица изнајмљено од глобалних лизинг компанија.

Скоро сви авиони Боинга и Ербаса које користе руске авио-компаније регистровани су на Бермудским острвима и у Ирској, али су пре недељу дана бермудске и ирске ваздухопловне власти суспендовале сертификацију свих ваздухоплова из Русије.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".